Nalewka jeżynowa z winem i koniakiem to wyższa szkoła sztuki przygotowywania nalewek. Otrzymany trunek ma niezwykle oryginalny smak i z pewnością zadziwi niejednego degustatora. Zaletą jest również szybki czas dojrzewania nalewki.
|
Fot. Autor |
Składniki nalewki jeżynowej na koniaku:
- 1 kg jeżyn
- 0,5 l koniaku
- 0,5 czerwonego wina
- 0,7 kg cukru
- 0,7 l przegotowanej wody
Wyselekcjonowane dojrzałe jeżyny, po opłukaniu, wsypujemy do słoja i tam je lekko rozgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków. Nie ściskamy ich na miazgę. Wystarczy jak trochę puszczą sok. Wtedy jeżyny zalewamy winem i koniakiem (zamiast oryginalnego koniaku można użyć brandy). Wino na nalewkę musi być nie tylko czerwone ale i wytrawne.
Zobacz też: Przepis na prostą nalewkę z jeżyn
Słój odstawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu. Po miesiącu nalew przelewamy przez gęste sito wyłożone gazą. Owoców nie wyrzucamy - możemy ich użyć do innych celów. Płyn natomiast mieszamy z syropem przygotowanym z lekko tylko podgrzanej wody, w której rozpuszczamy cukier.
Zmieszane płyny wlewamy do garnka i pod przykryciem doprowadzamy do wrzenia. Gdy płyn nieco ostygnie zaczynamy go filtrować. Zimny i klarowny przelewamy do butelek.
Czytaj też: Nalewka z jeżyn nieco kwaskowata
Szczelnie zamknięte butelki w piwnicy powinny leżakować jeszcze co najmniej przez miesiąc. Nalewka jeżynowa przygotowana według tego przepisu nie jest mocna. A najlepiej smakuje po schłodzeniu.
W sierpniu lato w pełni to i materiałów na przygotowanie nalewek nie brakuje. Lista ziół i świeżych owoców z których możemy przygotować nalewki jest bardzo długa.
|
Fot. Fotolia.com |
Podobnie jak w lipcu tak i w sierpniu możemy przygotować nalewkę z korzenia arydzięgla, potocznie zwaną dzięgielówką. Taka nalewka ma wiele właściwości leczniczych.
Z innych ziół w sierpniu możemy przygotowywać trunki z mięty, które doskonale sprawują się w czasie upalnych dni. Miętę można wykorzystać na wiele sposobów. Nalewka może być przygotowana albo z samych świeżych liści mięty, albo w połączeniu mięty z cytryną lub mięty z miodem i pomarańczami.
Ze świeżych liści piołunu przygotowujemy trochę u nas zapomniany absynt, który pomoże nam przy problemach z trawieniem. Na uspokojenie warto też przygotować nalewkę z melisy. Do walki ze stresem przyda się nam nalewka lawendowa.
W sierpniu oczywiście mamy też wielki wybór owoców. Na nalewki nadaje się większość z nich. Nawet tak małe jak poziomki. Nalewki z poziomek można przygotować tradycyjnie na wódce bez cukru, lub bardziej wykwintnie na rumie. Wybornie smakują też nalewki z borówek, które również degustować można do mięs. Jeśli uda nam się uzbierać czarnych jagód to część z nich również warto przeznaczyć na aromatyczną nalewkę.
Czytaj też: Z czego nalewki robimy we wrześniu
Warto oczywiście sięgnąć po owoce rosnące nieco wyżej na krzakach. Koniecznie należy skorzystać z jednego z przepisów na nalewki z agrestu. Wielką popularnością, i słusznie, cieszą się nalewki z aronii. Już w sierpniu warto zainteresować się owocami czarnego bzu, bo przygotowana z nich nalewka ma walory zdrowotne.
Ciekawe przepisy na nalewkę z derenia powodują, że dereniowe uznawane są one za królowe nalewek. Dla odmiany nalewki na bazie malin są równie popularne jak nalewki z wiśni, które przygotować można na wiele sposobów. Na krzewach znajdziemy jeszcze doskonałe na nalewki porzeczki czerwone i oczywiście porzeczki czarne.
W lecie warto też sięgnąć po owoce na drzewach. Wyśmienite na nalewki i likiery są brzoskwinie. Na wielu działkach i dzikich terenach dojrzewają mirabelki, które są tanim produktem na domowe trunki. Równie ciekawym owocem jest śliwka renkloda, z której nalewki możemy zrobić na kilka sposobów.