Niektóre nalewki mają te właściwości, że działają wybitnie rozgrzewająco. Do takich należy nalewka miodowo-cytrynowa, którą możecie wykonać według podanego poniżej przepisu. Ponieważ wymaga ona kilku miesięcy leżakowania, przeto lato jest najlepszym okresem, by ją przygotować.
fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki miodowo-cytrynowej:
- 1 kg miodu
- 1 l spirytusu
- 0,25 rumu
- 1 l wody
- 9 cytryn
- 5 goździków
- gałka muszkatołowa
Całą pracę zaczynamy od zagotowania wody. Gotujemy ją przez 15 minut razem z goździkami i szczyptą zmielonej gałki muszkatołowej. Następnie studzimy.
Teraz możemy zabrać się za cytryny. Interesuje nas ich skórka, więc cytryny dokładnie myjemy i cieniutko obieramy. Skórkę kroimy w cienkie plastry, a z cytryn wyciskamy sok.
Zobacz też: Długodystansowa nalewka z miodem
Gdy woda z przyprawami wystygnie wlewamy ja do słoja, do którego dodajemy miód. Mieszamy, żeby nam się rozpuścił. Do słoja teraz wrzucamy skórki z cytryny i wyciśnięty z nich sok. Na koniec zalewamy rumem i spirytusem.Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy.
Koniec pracy następuje już po trzech dniach. Wtedy to filtrujemy nastaw rozlewamy go do butelek.Butelki musimy szczelnie zamknąć i wynieść do chłodnego pomieszczenia.
Tam powinny one leżakować przez sześć miesięcy.