Nie jest prawdą, że dobra nalewka musi być słodka. Nalewka wytrawna, zrobiona bez użycia cukru, może zachwycić nie jedno podniebienie i na dodatek ma mało kalorii. Przepis na nalewkę wiśniową bez cukru jest bardzo prosty i elastyczny.
Składniki nalewki wiśniowej:
- wiśnie
- mocna wódka
Wiśnie należy wydrylować. Pestki wyrzucamy zostawiamy sobie kilkanaście z nich dla bogatszego aromatu. Nie ma co się obawiać trujących właściwości pestek, bo będzie ich za mało, by przez nie wiśniówka miała zły wpływ na organizm.
Wiśnie i pestki wrzucamy do słoja i zalewamy wódką. Żadna wiśnia nie może wystawać ponad alkohol. Słój szczelnie zamykamy i zostawiamy w ciepłym miejscu, najlepiej słonecznym.
Zobacz też: Inne przepisy na nalewkę wiśniową
Po dwóch tygodniach wódkę zlewamy i zamykamy w szczelnym naczyniu. Wiśnie jeszcze raz zalewamy wódką. Tym razem odstawiamy na trzy dni i znów wódkę zlewamy. Owoce natomiast po raz trzeci zalewamy alkoholem.
Znów czekamy trzy dni i płyn zlewamy. Wiśni nie wyrzucamy. Przydadzą się one do herbaty, ciasta lub lodów. Można też z nich zrobić dżem. Łączymy natomiast wszystkie trzy płyny i dokładnie je filtrujemy.
Klarowne przelewamy do butelek, które wynosimy na pół roku do chłodnego magazynu. Nalewka wiśniowa przygotowana w lecie wybornie przyda się na Boże Narodzenie.