Nalewka truskawkowa z rumem nazywana też bywa nalewką truskawkową litrową. Ta druga nazwa pochodzi od ilości składników, które podawane są w takich samych proporcjach. Smak tej nalewki jest tak nadzwyczajny, że nie można żałować rumu.
Składniki nalewki z truskawek z rumem:
- 1 kg truskawek
- 1 l białego rumu
- 1 l wódki
- 1 l cukru
Jak na każdą nalewkę musimy najpierw starannie wyselekcjonować owoce. Potrzebne nam będą truskawki dojrzałe, zdrowe i pozbawione szypułek. Wybrane myjemy i kroimy w nieregularne kawałki, które następnie wrzucamy do słoja.
Zobacz też: Inne nalewki z truskawek
Znajdujące się w naczyniu truskawki zasypujemy cukrem i zalewamy wódką i rumem. Szczelnie zamykamy i stawiamy w nasłonecznionym miejscu. Od czasu do czasu mieszamy.
Po trzech miesiącach nastaw filtrujemy. Truskawek nie wyrzucamy - możemy je zjeść albo użyć do zrobienia ciasta truskawkowego po sezonie. Klarowny płyn natomiast wlewamy do butelek.
Szczelnie zamknięte butelki wynosimy w chłodne miejsce i tam trzymamy jeszcze przez miesiąc.