Nalewka rosyjska ma dość specyficzny przepis. Przed jej przygotowaniem należy skompletować wódkę o różnej mocy. Na końcowy efekt trzeba czekać dość długo, ale nalewka świetnie wspomaga trawienie i genialnie rozgrzewa.
Składniki nalewki rosyjskiej:
- 3 l wódki o mocy 50%
- 1 l wódki o mocy 40%
- 100 g suchej mięty pieprzowej
- 100 g ususzonych skórek pomarańczy
- 100 g anyżu
Gdy będziemy przygotowywać skórkę z pomarańczy musimy zadbać o to, by ją mieć cienko obraną, możliwie bez albedo, czyli białej części pomarańczy. Skórkę suszymy i kroimy w małe kawałki. Wrzucamy do słoja. Dodajemy do niego miętę i anyż. Zalewamy mocną wódką i szczelnie zamknięty słój odstawiamy w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu słojem wstrząsamy.
Zobacz też: Wódka przepalanka
Po dwóch tygodniach delikatnie zlewamy płyn - zioła i skórkę pomarańczy zostawiamy. Zlany alkohol zamykamy w drugim słoiku. Pierwszy zalewamy słabszą, 40 % wódką, i znów odstawimy w ciepłe miejsce.
Po miesiącu ponownie zlewamy alkohol. Łączymy go z pierwszym, mocniejszym płynem i filtrujemy. Klarowną nalewkę przelewamy do butelek.
Szczelnie zamknięte butelki powinny leżakować w chłodnym pomieszczeniu co najmniej przez pół roku.