Pierogi leniwe zwane również kluskami leniwymi są prostym daniem często podawanym w wielu domach. Leniwe są potrawą szybką w przygotowaniu i mogą być podawane na słodko lub klasycznie.
Fot. Fotolia.com |
Do przygotowania pierogów leniwych potrzeba:
- 400 g sera białego
- 2 jajek
- mąki
- gałki muszkatołowej lub
- cukru waniliowego
Podane proporcje powinny wystarczyć na obiad dla trzech osób. Przygotowanie pierogów leniwych zaczynamy od... wstawienia w dużym garnku wody. W czasie gdy ona się zagotuje my możemy mieć już gotowe leniwe.
Ser musimy przetrzeć przez sitko. Najlepiej zrobić to ręką lub przy pomocy chochli (na ona kształt zbliżony do sitka). Przetarty ser wrzucamy na stolnicę i dodajemy żółtka. Białka oddzielamy i ubijamy na sztywno pianę. Również dodajemy do masy serowej.
Czytaj też: Jak zrobić kopytka ziemniaczane
Czas sięgnąć po mąkę. Nie podałem jej ilości, ponieważ dodawać należy jej z wyczuciem. Generalnie im mniej tym lepiej. Powinno wystarczyć 4-6 łyżek. Mąkę dodajemy stopniowo w trakcie ugniatania ciasta. Końcowo ma ono mieć konsystencję lekko lepką. Wtedy pierogi leniwe będą najbardziej puszyste. Zbyt dużo mąki spowoduje,że będą one zbyt twarde.
W zależności od tego, czy leniwe chcemy jeść na słodko, czy klasycznie, doprawiamy cukrem waniliowym (około połowy torebki) lub dodajemy zmielonej gałki muszkatołowej. Przyprawione ciasto dzielimy na części i wygniatamy z nich podłużne wałki.
Wałki, podobnie jak kopytka, kroimy skośnie na kawałki ok. 2 cm grube. Wrzucamy je do gotującej wody i czekamy aż wypłyną - trwa to kilka minut. Wyjmujemy je cedzakiem i wykładamy na talerze.
Zobacz też: Jak usmażyć tartą bułkę
W wersji z gałką muszkatołową na patelni rozgrzewamy masło i smażymy bułkę tartą. W drugiej wersji na słodko możemy pierogi leniwe przyozdobić ubitą śmietaną lub polać roztopionym masłem i posypać cukrem. Ładnie się będą prezentować, gdy wykorzystamy cukier brązowy.