Podany tu przepis na śledzie korzenne jest idealnym przepisem dla tych, którzy lubią w kuchni eksperymentować i szukają własnych smaków. Zanim jednak do tego dojdzie od czegoś trzeba zacząć.
|
Fot. Fotolia.com |
Zbierzmy więc składniki potrzebne do przygotowania śledzia w oleju:
- 1 kg matiasów śledziowych
- 400 ml mleka
- 400 ml oleju
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- 10 ziaren pieprzu
Matiasy śledziowe moczymy w wodzie a gdy jeszcze są troszkę za słone zalewamy mlekiem. Śledzie zalane mlekiem powinny być przez minimum dwie godziny, a najlepiej całą noc. Po wyjęciu z mleka płuczemy jeszcze raz wodą i suszymy w papierowym ręczniku. Na koniec kroimy je na 2-3 cm kawałki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. W najprostszej wersji w słoju warstwowo układamy cebulę śledzie i przyprawy, a całość zalewamy olejem.
Warto jednak popróbować i wzbogacić ten smak. Można do słoja dodać kilka łyżek octu winnego, białego wina lub soku z cytryny. Można tez zrobić eksperymenty z ziołami, goździkami, większą ilością liści laurowych czy mielonego ziela angielskiego.
Tajemnica gotowania dobrego bulionu leży w szczegółach. Niby ugotować bulion potrafi każdy, ale nie każdy ugotowany bulion smakuje wybornie. Dlatego zebrałem kilka rad by ułatwić ugotowanie smacznego bulionu, podstawy zup.
|
Fot. Pixabay.com |
Kości
Bulion przygotowujemy na kościach. Mięso, które się na nich znajduje, to tylko dodatek. Kości, drobiowe, cielęce, wieprzowe, warto przed przygotowaniem bulionu upiec w piekarniku. Gdy nie mamy na to czasu lub robimy małe ilości bulionu to z tego etapu można zrezygnować.
Warzywa
Drugim elementem każdego bulionu są warzywa. Zanim wrzucimy je do garnka warto je obrać (warzywa traktują swoją skórę jak pancerz obronny i pozbawione go szybciej oddadzą aromat). Tak samo należy je przekroić wzdłuż - zwiększymy wtedy powierzchnię przez którą warzywa oddadzą nam aromat. Dla bulionu podstawą jest seler, por, korzeń pietruszki, marchewka. Dobrze jest też dodać świeżego lubczyku, liści kapusty, zielonej pietruszki a nawet kopru. Niezbędna jest też
Cebula
Cebulę można podsmażyć na ogniu, albo nie. Warto ją jednak naciąć, by ułatwić wydostanie się aromatów z wnętrza cebuli. W główkę warto też wbić dwa, trzy goździki. Poprawią one aromat całego bulionu. Na litr wody w garnku powinna przypadać jedna cebula. Jeśli główki nie obierzemy z łupiny bulion zyska ładny, złoty kolor.
Woda
Bulion należy gotować w dużym garnku na wolnym ogniu. W warunkach domowych dobry bulion gotujemy przez 5-7 godzin. Dlatego też wody do garnka nalewamy tyle, by nie trzeba było dolewać wody w trakcie gotowania. Taka dolewka psuje nam całą robotę. Garnek należy postawić na małym ogniu, tak by jego zawartość nie bulgotała intensywnie a jedynie delikatnie pyrkała.
UWAGA - bulion gotujemy bez przykrycia!
Sól
Ponieważ bulion jest podstawą do dalszego przygotowania potraw mówi się o tym, że nie należy go solić. To prawda - jeśli chodzi o smak bulion powinien być niedosolony. Jednak na samym początku gotowania należy do garnka wsypać dużą szczyptę soli. Bulion będzie bardziej aromatyczny.
Kurczak pieczony z pomarańczami to taka odmienna wersja nudnego ptaka robionego na szybko. Nad kurczakiem w pomarańczach trzeba troszkę popracować. Ale nie bójmy się - przepis jest prosty i bez problemu przygotuje go osoba z małym doświadczeniem kulinarnym.
|
Fot. Fotolia.com |
Do zrobienia kurczaka pieczonego potrzebujemy:
- kurczaka
- 3 pomarańcze
- miód
- sok z cytryny
- tymianek
- czosnek
- sól
Kurczaka dobrze jest zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Wtedy go myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i przyprawiamy. Wykorzystamy do tego sól - kurczaka trzeba dość mocno posolić i obficie posypać tymiankiem z czosnkiem - również w środku. Czosnek siekamy (nie używamy praski). Kurczaka wkładamy do naczynia, w którym jest już sok z półtorej pomarańczy i połowy cytryny oraz miód (2 duże łyżki stołowe). W takiej postaci powinien on spędzić noc w lodówce.
Jeśli nie mamy aż tyle czasu to trudno, ale od tego zacznijmy pracę nad kurczakiem, by miał jak najwięcej czasu na zdobycie aromatu.
Zobacz też: Zapiekane udka z kurczaka
Kurczaka wyjmujemy z lodówki nie później niż na godzinę przed rozpoczęciem pieczenia. Piekarnik początkowo rozgrzewamy do 220 stop.C i wkładamy do niego kurczaka z cała marynatą w naczyniu żaroodpornym. Po kwadransie zmniejszamy temperaturę do 180 stop.C.
Po następnej półgodzinie kurczaka obracamy i dodajemy do niego pokrojoną w plastry pomarańcz. W ciągu pół godziny do 45 min skórka powinna się ładnie przyrumienić.
Kurczaka można podać z frytkami, pieczonymi ziemniakami lub kaszą. Na talerzy podlewamy go też sosem, w którym się upiekł. Wcześniej warto go trochę zredukować.
Szparagi z pomarańczami i cebulą owinięte szynką na półmisku wyglądają bardzo elegancko. Są niewątpliwą ozdobą każdego stołu. Przepis na tak przygotowanie szparagi jest bardzo prosty.
|
Fot. Pixabay.com |
Do przygotowania szparagów potrzebujemy:
- wiązkę szparagów - 300 g
- 5 cienkich plasterków szynki
- 3 pomarańcze
- 2 łagodne cebule
- czarne oliwki
- koperek
- oliwę
- sól
Szparagi - około 300 g - najpierw musimy obrać, umyć i wrzucić do osolonego wrzątku na około 20 minut. Gdy szparagi się gotują, bierzemy się za pomarańcze. Najpierw je dokładnie myjemy w ciepłej wodzie, potem suszymy. Potem dwie z nich starannie kroimy w cienkie plastry. Dobrze jest więc, gdy uda nam się kupić pomarańcze z cienką skórką. W krążki kroimy też cebulę.
Czytaj też: Jak przygotować szparagi zapiekane
Z trzeciej pomarańczy wyciskamy sok. Mieszamy go z solą i oliwą. Tak otrzymujemy sos, którym potem polejemy szparagi i pomarańcze.
Po kilka ostudzonych szparagów zawijamy w plastry szynki. Tak je umieszczamy na półmisku przekładając plastrami pomarańczy i cebuli. Następnie dekorujemy je oliwkami i gałązkami koperku.
Sos podajemy osobno w sosjerce.