O zdrowotnych właściwościach głogu pisać chyba nie trzeba. Podobnie zdrowotne znaczenie ma nalewka z głogu. Wadą jednak przy jej przygotowywaniu jest to, że przy zbieraniu owoców głogu łatwo się pokłuć. Nalewka z głogu ma jednak wspaniały aromat, który powoduje, że aż chce się leczyć.
Fot. Pan Piter |
Składniki nalewki z głogu:
- 1 kg owoców głogu
- 1 l spirytusu
- 1 l wody
- 1 cytryna
- 300 g miodu
- goździki
- cynamon
Owoce głogu, lekko rozgniecione, wrzucamy do słoja. Zalewamy szklanką wody i spirytusem i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na dwa tygodnie w jasne i ciepłe miejsce.
Czytaj też: Nalewka z kwiatów głogu
Po tym czasie przygotowujemy syrop z miodu. W tym calu najpierw gotujemy 3 szklanki wody z goździkami (5-6 szt), kawałkiem około 2 cm kory cynamonowej oraz skórką otartą z cytryny. Gdy woda stygnie i ma temperaturę około 40 stop.C rozpuszczamy w niej miód. Nie warto tego robić przy wyższej temperaturze, ponieważ rozpuszczony w ciepłej wodzie miód spowoduje, że nalewka nie będzie klarowna.
Zobacz też: Nalewka z berberysu na rumie
Gdy syrop się chłodzi odsączamy spirytus z owoców głogu. Owoce wyrzucamy a alkohol mieszamy z syropem. Połączone płyny w szczelnie zamkniętym naczyniu zostawiamy na trzy dni. Potem je filtrujemy i wlewamy do butelek.
Nalewka z głogu ma tę wadę, że powinna jeszcze poleżeć w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy. Dobra będzie po pół roku, ale najlepsza - po roku.