Nalewka z mandarynek, podobnie jak smak i aromat tych owoców, wielu osobom kojarzy się ze świętami. Jednak nalewka mandarynkowa może być orzeźwiającym napojem w czasie upałów, gdy skosztujemy jej schłodzonej z kostką lodu. Dodatkową zaletą nalewki z mandarynek jest to, że można ją szybko i łatwo przygotować.
Tesgro Tessieri - Fotolia.com |
Nalewka z mandarynek - składniki:
- 100 g świeżej skórki z mandarynek
- 1 l spirytusu
- 0,25 l wody
- 200 g cukru
Wybrane do nalewki mandarynki dobrze szorujemy pod gorącą wodą. Na koniec warto je przez chwilkę sparzyć Następnie zdejmujemy z nich skórkę starając się, by była ona jak najczystsza, bez białego podkładu. Skórkę z mandarynek kroimy w paski, wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem.
Czytaj też: Nalewka z mandarynek klementynek
Nastaw odstawiamy w słoneczne miejsce na dwa miesiące. Następnie zlewamy płyn filtrując go przez gazę. W czasie, gdy nalewka się filtruje z 200 g cukru i szklanki wody przygotowujemy syrop. Cukier szybciej się rozpuści w tak niewielkiej ilości wody, gdy ja dobrze pogrzejemy. Ale powinniśmy uważać, by się nie zagotował.
Zobacz też: Nalewka na skórkach mandarynki
Do ciepłego jeszcze syropu powoli wlewamy przefiltrowany alkohol. Mieszamy i studzimy. Zimną nalewkę wlewamy do butelek.
Do spożycia gotowa jest ona po tygodniu.