Nalewka z czerwonych porzeczek jest jedną z popularniejszych. Nic dziwnego, bo jest ona łatwa w produkcji i nie potrzeba skomplikowanych składników. Wadą tego przepisu na nalewkę z czerwonej porzeczki jest to, że trunek powinien leżakować przez kilka miesięcy.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki z czerwonej porzeczki:
- 1 kg owoców z czerwonej porzeczki
- 1,5 l spirytusu
- 1 kg cukru
- pół laski wanilii
Po czterech tygodniach płyn ze słoja zlewamy.
Zobacz też: Przepis na szybką nalewkę z czerwonej porzeczki
Przetrzymujemy go w hermetycznym naczyniu (pamiętajmy, że alkohol najszybciej paruje). Owoce zasypujemy cukrem. Cukier ma za zadanie wydobyć z owoców pozostały w nich alkohol i aromat porzeczkowy. Dlatego też stawiamy słój w słonecznym miejscu, ale teraz codziennie nim mieszamy.
Po dwóch tygodniach zawartość słoika przelewamy przez sito wyłożone gazą. Otrzymany płyn łączymy z tym wcześniej przelanym. Wlewamy do opróżnionego już słoja i odstawiamy na tydzień.
Teraz nie pozostaje już nic innego jak nalewkę dokładnie przefiltrować i wlać do butelek. Szczelnie zamknięte butelki wynosimy do piwnicy, gdzie zostawiamy je w spokoju na co najmniej pół roku.