Przepis na nalewkę kawową słodką jet prosty. Jedynym jego minusem jest to, że nalewka kawowa musi długo dojrzewać. Dopiero po kilku miesiącach kusi nas swoim niebanalnym aromatem. Pita w niewielkich ilościach odpręża i dodaje energii.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki kawowej:
- 0,25 kg mielonej kawy
- 1 l spirytusu
- 0,15 l rumu
- 1 l wody
- 1 kg cukru
- 0,5 laski wanilii
Kawę na nalewkę wybieramy w dobrym gatunku i od dobrego dostawy. Kupujemy ją w ziarnach i dopiero przed przystąpieniem do robienia nalewki wkładamy ją do młynka. Świeżo zmieloną kawę wsypujemy do słoja i zalewamy spirytusem. Szczelnie zamknięty słój odstawiamy w ciepłe miejsce.
Czytaj też: Jak zrobić nalewkę kawowo-anyżową
Po dwóch tygodniach z cukru, wanilii i wody przygotowujemy syrop. Pamiętajmy, że do syropu używamy wody przegotowanej i wystudzonej. Gdy wsypujemy do niej cukier podgrzewamy ją nieznacznie. Tak aby tylko cukier się rozpuścił.
Zobacz też: Szybka nalewka kawowa na spirytusie
W czasie gdy zajmujemy się syropem filtrujemy nastaw. Będzie z tym nieco kłopotu, bo mielona kawa szybko zatyka filtry. Dlatego warto ten proces podzielić na etapy i używać coraz drobniejszych filtrów - na przykład zaczynamy od drobnego sitka, potem cedzimy nalewkę przez gazę a dopiero na końcu przez bibułkę filtracyjną.
Przefiltrowaną nalewkę mieszamy z zimnym syropem, dolewamy rum i przelewamy do butelek. Te, dokładnie zamknięte, wynosimy na sześć miesięcy do chłodnego pomieszczenia.