Nalewka orzechowa to nalewka, która powinna długo dojrzewać. Nawet jeśli smak i aromat orzechówki nie będą nam pasowały w kilka dni po jej przygotowaniu, to po kilku latach może ona stać się rarytasem w naszym barku. I choćby dlatego kilka butelek nalewki z orzechów powinno się znaleźć w naszych zbiorach.
Fot, Piotr Skubisz - Fotolia.com |
Składniki nalewki orzechowej:
- 2 zielone orzechy włoskie
- 250 g orzechów łuskanych
- 1 l mocnej wódki
- 2 łyżki cukru
Zielone, niedojrzałe jeszcze, orzechy włoskie kroimy w ćwiartki. Wrzucamy je do słoja i zalewamy wódką. Szczelnie zamknięty słój odstawiamy na tygodnie w ciepłym, ale ciemnym miejscu.
Zobacz też: Przepis na nalewkę z zielonych orzechów włoskich
Kolejna czynność to zmielenie łuskanych orzechów włoskich. Ze słoja wyjmujemy niepotrzebne już niedojrzałe ćwiartki orzechów i na ich miejsce sypiemy mielone.
Czytaj też: Jak filtrować nalewki
Dodajemy cukier i odstawiamy na cztery kolejne tygodnie.
Teraz już nie pozostaje nic innego jak przefiltrować nalewkę i przelać ją do butelek. W chłodnym miejscu niech sobie czeka, aż przyjdzie na nią kolej w degustacji.