Nalewka na kwiatach magnolii to mało znany przepis. Ma ona dwie wady. Po pierwsze robimy ją ze świeżych kwiatów magnolii. Po drugie na jej pełną dojrzałość musimy czekać rok. Być może właśnie to powoduje, że nalewka z magnolii nie jest tak popularna. Łagodny smak i oryginalny aromat warte są spróbowania.
Składniki na nalewkę z magnolii:
- 1 kwiat magnolii
- 1 laska wanilii
- 300 g cukru
- butelka czerwonego, wytrawnego wina
- 0,4 l mocnej wódki
Świeżo zerwany kwiat magnolii kroimy cienko i wrzucamy do gąsiora razem z przekrojoną na pół laską wanilii. Zasypujemy cukrem (lub zbliżoną ilością miodu) zalewamy winem i wódką. Wódka powinna mieć co najmniej 45 %.
Mieszamy, szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Słój z tym nastawem powinniśmy mieszać średnio dwa razy dziennie.
Po 10 dniach filtrujemy nastaw, co akurat w przypadku nalewki z kwiatów magnolii idzie łatwo. Rozlewamy do butelek i odstawiamy do piwnicy.
O nalewce z magnolii warto sobie przypomnieć dopiero po roku.
Nalewka z lawendy to tylko jeden ze sposobów wykorzystania lawendy, którą możemy uprawiać w ogródku lub na działce. W ostateczności, jeśli nie dysponujemy świeżą lawendą, to nalewkę z lawendy możemy zrobić wykorzystując susz kupiony w aptece lub sklepie zielarskim.
Składniki do zrobienia nalewki z lawendy:
- 6 łyżek lawendy suszonej
- 0,5 l spirytusu 80 %
- 1 szklanka miodu
- otarta skórka z cytryny
Kwiaty lawendy, otartą skórkę z cytryny i ewentualnie świeżą gałązkę lawendy (to opcjonalnie, jeśli akurat mamy taką pod ręką), wrzucamy do słoja. W osobnym naczyniu ostrożnie, by nie uciekły procenty, rozpuszczamy miód w spirytusie. Można je lekko podgrzać, ale z wielkim wyczuciem, bo alkohol niestety ulatnia się pierwszy. Można też próbować rozpuścić miód mieszając, ale to nieco dłuższa praca.
Czytaj też: Winna nalewka lawendowa na stres
Na nalewkę z lawendy najlepiej użyć miodu lipowego. Ewentualnie może być wielokwiatowy. Jeśli oczywiście lubimy nalewki bardziej wytrawne, bo ilość miodu możemy zmniejszyć nawet o 2/3.
Ostudzonym spirytusem z rozpuszczonym miodem zalewamy lawendę w słoju. Odstawiamy na 10 dni w ciemnym miejscu.
Po tym czasie nalewkę dokładnie filtrujemy. Wlewamy do butelek i odstawiamy do spokojnego leżakowania na co najmniej trzy miesiące.