Pasta z wędzonej makreli jest smaczna, ale trochę pracochłonna. Najwięcej czasu zajmuje pozbawienie makreli ości. Ale nagrodą za trud będzie pyszna potrawa.
Do przygotowania pasty z makreli potrzeba:
- wędzonej makreli
- ogórka kiszonego
- cebuli
- 1 łyżki majonezu
- 1 łyżki musztardy
- soli
- pieprzu
Makrelę pozbawiamy skóry i kręgosłupa. Dzielimy ją na mniejsze kawałki uważając, by wyjąć nawet najdrobniejsze ości. Jest to bardzo ważne, bo najmniejsza nawet oś może sprawić nam problem w czasie jedzenia.
Cebule, średniej wielkości, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórek kiszony również obieramy ze skóry i kroimy. Dodajemy musztardę oraz majonez i miksujemy.
Na koniec zmiksowaną masę dodajemy do makreli i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Można też całość zmiksować ale wtedy konsystencja i kolor nie będą apetyczne.
Bez względu który sposób wybierzemy pastę z makreli ozdabiamy posiekanym koperkiem, szczypiorkiem lub nawet kawiorem czy kawałkami wędzonego łososia. Można ją podać na chlebie, na grzance, krakersie, jajku...