Nalewka berberysowa należy do grupy nalewek, które spożywamy w celach leczniczych. Berberys pomaga przy schorzeniach wątroby, działa uspokajająco, pomaga w problemach z trawieniem, skuteczny jest przy bólach głowy. Jest więc niezbędny w barku nalewkarza.
Składniki nalewki berberysowej:
- 500 g owoców berberysu
- 1 l wódki
- 50 ml rumu
- 0,25 l wody
- 200 g cukru
- skórka z połowy cytryny
- kawałek kory cynamonu
Owoce berberysu musimy umyć i rozgnieść. Dopiero takie wrzucamy do słoja, do którego dodajemy również skórkę otartą z połowy cytryny i mniej więcej dwucentymetrowy kawałek kory cynamonu. Gdy wszystkie składniki są już w słoju zalewamy je wódka i rumem. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce.
Czytaj też: Nalewka z głogu dobra na zdrowie
Po dwóch tygodniach całość przelewamy przez gęste sito wyłożone gazą. Owoce mocno wyciskamy, by wydobyć z nich jak najwięcej alkoholu i aromatu. Klarowny płyn mieszamy z chłodnym syropem zrobionym z cukru i wody. Przypominam, że syrop robimy z wystudzonej ale przegotowanej wody. w rondelku podgrzewamy ją tylko na tyle, by rozpuścić w niej cukier.
Połączone już płyny filtrujemy przez bibułkę i wlewamy do butelek. Szczelnie zamknięte wynosimy do piwnicy na co najmniej cztery miesiące.