Ananas i cytryna to bardzo dobre połączenie, z którego wychodzi niezbyt mocna, ale aromatyczna nalewka. Na dodatek na nalewkę ananasowo-cytrynową nie trzeba długo czekać. Nadaje się ona do degustacji już w kilka tygodni po rozpoczęciu nad nią pracy.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki cytrynowo-ananasowej:
- 1 ananas
- 2 cytryny
- 1 l wódki
- 50 g świeżego imbiru
- 0,5 szklanki cukru
Czytaj też: Nalewka ananasowa
Cytrynę i ananas wrzucamy do słoja. Dodajemy do niego cienko skrojony imbir oraz cukier. W zależności od tego czy lubimy mniej lub bardziej słodkie nalewki ilość cukru podaną w przepisie można nawet podwoić.
Tak przygotowany słój zalewamy wódką. Powinna to być wódka mocna, najlepiej o zawartości co najmniej 45% alkoholu. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Każdego dnia powinniśmy nim dobrze zamieszczać, by rozpuścił się cukier i by owoce chętniej oddawały soki.
Zobacz też: Nalewka z ananasa na rumie
Po dwóch tygodniach cały nastaw filtrujemy. Owoce dobrze jest mocno wycisnąć, bo znajduje się w nich jeszcze sporo aromatycznych soków i wchłoniętego alkoholu.
Przefiltrowaną nalewkę przelewamy do butelek. Te szczelnie zamknięte w chłodnym pomieszczeniu leżakować jeszcze powinny trzy tygodnie.