czwartek, 11 lutego 2016

Nalewka cytrynowo-ananasowa

Ananas i cytryna to bardzo dobre połączenie, z którego wychodzi niezbyt mocna, ale aromatyczna nalewka. Na dodatek na nalewkę ananasowo-cytrynową nie trzeba długo czekać. Nadaje się ona do degustacji już w kilka tygodni po rozpoczęciu nad nią pracy.



ananas z alkoholem, ananasowa, cytryna z alkoholem, cytrynowa, nalewka cytrynowa z ananasem, nalewka z ananasa,
Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki cytrynowo-ananasowej:

  • 1 ananas
  • 2 cytryny
  • 1 l wódki
  • 50 g świeżego imbiru
  • 0,5 szklanki cukru
Świeży ananas należy pokroić w kostkę. Cytryny obieramy tak, by było jak najmniej albedo, czyli białej warstwy zalegającej pod skórką. Jest ona gorzka i może nam zepsuć smak nalewki. Obraną cytrynę kroimy w plastry. 

               Czytaj też: Nalewka ananasowa

Cytrynę i ananas wrzucamy do słoja. Dodajemy do niego cienko skrojony imbir oraz cukier. W zależności od tego czy lubimy mniej lub bardziej słodkie nalewki ilość cukru podaną w przepisie można nawet podwoić. 

Tak przygotowany słój zalewamy wódką. Powinna to być wódka mocna, najlepiej o zawartości co najmniej 45% alkoholu. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Każdego dnia powinniśmy nim dobrze zamieszczać, by rozpuścił się cukier i by owoce chętniej oddawały soki. 

               Zobacz też: Nalewka z ananasa na rumie

Po dwóch tygodniach cały nastaw filtrujemy. Owoce dobrze jest mocno wycisnąć, bo znajduje się w nich jeszcze sporo aromatycznych soków i wchłoniętego alkoholu. 

Przefiltrowaną nalewkę przelewamy do butelek. Te szczelnie zamknięte w chłodnym pomieszczeniu leżakować jeszcze powinny trzy tygodnie.