Nalewki z pigwy należą do częściej robionych domowo nalewek. Sprzyja temu dostępność owoców i ich wyrazisty smak i aromat. Nalewka pigwowa jest również wyśmienita do mieszania z innymi mniej aromatycznymi nalewkami.
|
fotoaloja - Fotolia.com |
Składniki nalewki z pigwy:
- 1 kg pigwy
- 1 l wódki
- 0,25 l spirytusu
- 0,5 kg cukru
Do przygotowania nalewki wybieramy oczywiście tylko dojrzałe i zdrowe owoce. Myjemy je dokładnie i kroimy w niewielkie kawałki. Wrzucamy je do słoja i zalewamy wódką. Zamknięty szczelnie słój odstawiamy w słoneczne i ciepłe miejsce.
Po sześciu tygodniach zlewamy płyn i zamykamy go hermetycznie w innym naczyniu. Owoce pigwy natomiast zasypujemy cukrem. Cukier wydobędzie z pigwy więcej aromatu i odbierze im wypity wcześniej alkohol. Słojem od czasu do czasu wstrząsamy.
Czytaj też: Nalewka z pigwy łatwa i szybka
Gdy cukier całkowicie się rozpuści filtrujemy zawartość słoja przez gazę. Otrzymany syrop mieszamy z wcześniej otrzymanym płynem. Teraz dodajemy spirytus i znów w szczelnie zamkniętym słoju trzymamy nalewkę przez miesiąc.
Ostatni etap to filtracja. Klarowny płyn ostrożnie zlewamy przy pomocy wężyka. Resztę starannie filtrujemy. Potem nalewkę wlewamy do butelek.
Zobacz też: Pigwowa miodem
Szczelnie zamknięte w chłodnym pomieszczeniu butelki powinny jeszcze leżakować co najmniej z miesiąc.
Przepis na nalewkę z orzechów łuskanych ma dwie zalety. Przyrządzona w ten sposób nalewka nie musi długo leżakować - praktycznie można ją kosztować już w kilka tygodniu po nastawieniu. Poza tym tak robiona orzechówka jest nieodzownym dodatkiem do lodów i wyśmienicie spisuje się jako aperitif.
|
Fot. Piotr Skubisz |
Składniki nalewki z orzechów laskowych:
- 1,5 szklanki łuskanych orzechów
- 0,7 l wódki
- 0,1 l wody
- 100 g cukru
- 2 laski wanilii
- mielone angielskie ziele
Orzechy najpierw musimy dobrze posiekać i wrzucić do słoja. Trafi tam jeszcze wanilia (każda laska przekrojona na pół ale wzdłuż) i dwie szczypty ziela angielskiego, które możemy rozdrobnić w moździerzu. Te składniki zalewamy wódką, słój dobrze zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Od czasu do czasu słojem można wstrząsnąć.
Po dwóch tygodniach wykładamy sitko gazą i przelewamy nastaw. Orzechy mocno wyciskamy, ale nie wyrzucamy ich. Będą wyśmienitym dodatkiem do deserów zwłaszcza lodowych. Płyn natomiast filtrujemy dokładnie przez ręcznik papierowy i łączymy z syropem otrzymanym z rozpuszczenia w niewielkiej ilości wody podanej w składnikach porcji cukru.
Czytaj też: Przepisy na nalewki orzechowe
Gdy oba płyny się wymieszają nalewkę wlewamy do butelek. Po trzech tygodniach leżakowania w chłodnym miejscu nalewka z orzechów laskowych nadaje się już do spożycia.