Dobra rzepa nie jest zła i zawsze wartą ją postawić na stole. Zwłaszcza, że surówki z niej przygotowane są tanie. Tym razem proponuje przepis na surówkę z rzepy prosty, szybki w wykonaniu i dobry.
Potrzeba nam jedynie:
- pół kilo czarnej rzepy
- natka pietruszki
- pęczek szczypiorku
- jajko ugotowane na twardo
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- sól do smaku
Czarna rzepa, zwana też czarną rzodkwią, wydaje się potwierdzać porzekadło, że to co zdrowe to niesmaczne. W przypadku rzepy akurat odpychać może zapach, który nie należy do najprzyjemniejszych. Natomiast walory zdrowotne tego warzywa można długo wymieniać.
Przede wszystkim rzepa ma działanie przeciwbakteryjne w przewodzie pokarmowym. Jest świetna na kaszel, kamicę moczową czy niedokrwistość. Bulwa jest magazynem witamin (przede wszystkim C, B1 i B2). Jest też niezwykle bogata w sole mineralne tak niezbędne dla naszego organizmu.
Czytaj też: Prosta surówka z czarnej rzepy
Czarna rzepa ze wszystkimi swoimi zaletami powinna gościć na naszym stole w różnej postaci.
Wykonanie
Zrobienie surówki jest bardzo proste. Rzepę obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Natkę pietruszki i szczypiorek siekamy (byle nie za drobno) i dodajemy do pokrojonego jajka. Mieszamy i dodajemy śmietanę, możliwie jak najgęstszą. Doprawiamy do smaku. I to wszystko.
Zobacz też: Surówka z kiszonych buraków
Surówka efektownie wygląda, gdy przełożymy ją do salaterki i udekorujemy.
Zaletami nalewki z pieprzu jest prostota wykonania i krótki czas dojrzewania trunku. Poza tym bardzo łatwo zdobyć poszczególne składniki. Nalewka pieprzowa, lub - jak mówią niektórzy - pieprzówka ma też właściwości zdrowotne.
|
Fot. AdobeStock.com |
Do przygotowania nalewki z pieprzu potrzeba:
- do 40 ziaren pieprzu
- 20 ziaren ziela angielskiego
- 1 l wódki
Wykonanie nalewki na pieprzu jest najlepszym dowodem na to, że praktycznie z każdego składnika można robić trunki wedle różnych receptur. Pieprz i wódka, podstawowe składniki pieprzówki mogą zostać połączone na przykład z karmelem.
Czytaj też: Jak zrobić nalewkę z pieprzu z karmelem
Do gąsiorka wsypujemy 15-20 ziaren pieprzu czarnego i 10 ziaren ziela angielskiego. Drugą połowę ziaren tłuczemy w moździerzu i również wsypujemy do gąsiora. Zalewamy wódką, możliwie najmocniejszą, i odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe miejsce.
Po tym czasie nalew filtrujemy. Zostawiamy jednak całe ziarna pieprzu i ziela angielskiego, które potem wsypujemy do butelek. Wlewamy do nich alkohol i szczelnie zakręcamy. Po tygodniu można już nalewkę wykorzystać.
Zobacz też: Nalewka z gałki muszkatołowej
Do tej nalewki można też wykorzystać lekko skarmelizowany cukier. W tym celu dwie łyżki stołowe cukru topimy na patelni. Gdy cukier zacznie brązowieć dolewamy kilka łyżek wody i czekamy, aż karmel zastygły po dolaniu wody się nie rozpuści. Wlewamy go do gąsiora z pieprzem i wódką i mieszamy, dopóki się nie rozpuści.
Nalewka z pieprzu pomaga przy wszelkiego rodzaju niestrawnościach. Pieprzówka może być też używana przy łagodzeniu nerwobóli, bólów stawowych i mięśniowych.