Surówka z czarnej rzepy jest w wykonaniu prosta jak drut. Zajadam się taką od dziecka, bo cała rodzina ją lubiła. Surówka z rzepy jest tania, odżywcza, smaczna i tylko jej intensywny zapach uznać można za wadę.
Do robienia surówki nie potrzeba dużo składników. Wystarczy:
- 1-2 bulwy rzepy
- sól
Czarna rzepa zwana też czarną rzodkwią, jest warzywem w
naszej kuchni zdecydowanie za rzadko wykorzystywana. A szkoda, bo można z niej
robić surówki, zupy, można ją piec, smażyć i kisić. Tymczasem jest to źródło składników
odżywczych. Roślina od wieków wykorzystywana jest w medycynie ludowej. Nic dziwnego,
bo znana jest już człowiekowi od ponad 3 tysięcy lat. Była jedną z częściej podawanych
potraw robotnikom budującym piramidy egipskie.
Zobacz też: Wiejska sałatka grecka
Czarna rzepa pomocna jest przy kaszlu, ma działanie
przeciwbakteryjne, łagodzi nerwobóle. Ma
duże ilości witaminy C, B1 i B2, PP oraz sole
mineralne – głównie potasu, żelaza, wapnia, magnezu, siarki i fosforu. Tak
więc powinna być spożywana przez wszystkich i to nawet w dużych ilościach. Na
wzmocnienie wspaniały jest sok z rzepy a nalewka zapobiega wypadaniu włosów
Wykonanie
Rzepa i sól to praktycznie wszystkie składniki surówki.
Kolejność wykonania czynności jest taka: rzepę cienko obieramy z czarnej
osłonki, myjemy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Obrabianie surowej rzepy
ma jednak swój minus - w domu roznosi się dość nieprzyjemny zapach. Częściowo
można temu zaradzić trąc rzepę na balkonie lub przy otwartym oknie.
Startą rzepę solimy - ostrożnie jednak by nie przesadzić.
Potem surówkę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Wyniesienie surówki
na balkon lub postawienie za oknem spowoduje, że pozbędziemy się przykrego
zapachu się z domu. Przynajmniej do kolacji.
Czytaj też: Bób duszony z winem
Po kilku godzinach, pod wpływem soli, rzepa mięknie, ale nie traci swojego aromatu.
Jeśli smak samej rzepy, nawet po kilku godzinach, jest nie do zniesienia to
możemy puścić wodze fantazji i z tą surówką trochę poeksperymentować. Na pewno
można dodać do niej starte słodkie jabłko. Smak zmieni też dodatek śmietany lub
jogurtu. Spróbować można rzepy z dodatkiem pomarańczy.
Surówkę z samej rzepy, bez ulepszaczy, zwykłem jeść na
chlebie cienko posmarowanym masłem. Smakuje wybornie i kosztuje niewiele.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz