czwartek, 30 maja 2019

Zupa cebulowa z grzankami


Przygotowanie zupy cebulowej nie jest trudne ani skomplikowane. Wystarczy zebrać odpowiednie składniki i takie danie może przygotować nawet osoba mało obeznana w kuchni. Zupa jest małokaloryczna, za to bardzo pożywna.

 
na desce ustawione dwie miseczki z zupa cebulowa z grzankami, obok leżą nieobrane cebule
Fot. k.sina.com

W sumie warto się zaopatrzyć w następujące produkty:

  • 0,75 bulionu
  • 3-4 spore cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,2 l wina
  • olej rzepakowy
  • łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • ser typu parmezan lub
  • ser pleśniowy

Zupa cebulowa to potrawa z kuchni francuskiej. Jej bazą jest bulion warzywno-mięsny, lub –  jeśli ktoś nie lubi mięsa – czysto warzywny. Tutaj znajdziesz przepis na bulion warzywny po francusku. Dodatkiem jest smażona cebula. Zupa ta wspaniale smakuje w słotne i chłodniejsze dni bo wtedy też świetnie rozgrzewa nasz organizm.

Bulion zrobić nie problem, cebula jest relatywnie tania. Po prostym połączeniu dostaniemy wykwintną i sytą zupę cebulową, którą można serwować bez żadnych okazji.

Najtrudniejsza sprawa, to przygotowanie cebuli, czyli podstawowego składnika zupy cebulowej. Obraną kroimy w plastry lub piórka. Razem z pogniecionym czosnkiem wrzucamy na patelnię na której wcześniej rozgrzaliśmy kilka łyżek oleju.

Cebule smażymy aż mocno się przyrumieni a nawet zacznie mieć brązowy kolor. Zwiększamy ogień i zalewamy winem. Powinno ono być białe i wytrawne. Jeśli brak białego to można użyć czerwonego, ale ze świadomością, że dość znacznie zmieniamy smak i wygląd serwowanego dania.

Smażymy tak długo, aż wino odparuje. Po przerzuceniu cebuli do garnka patelnie "płuczemy" niewielką ilością bulionu zbierając z niej cały aromat, który się zupie cebulowej przyda. Zalewamy cebule i gotujemy doprawiając ziołami, solą i pieprzem.

               Zobacz też: Jak usmażyć dobrą cebulę do wątróbki

Jeśli dysponujemy naczyniami żaroodpornymi to zupę możemy podać w następujący sposób. Wlewamy ją do tych naczyń, na wierzch układamy kromki bagietki, które wcześniej możemy natrzeć ząbkiem czosnku, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stop C. na około 10-15 min aż ser się roztopi. Jeśli nie mamy odpowiednich naczyń, to zupę wlewamy do normalnych, ale wcześniej musimy podgrzać w piekarniku grzanki. Na wierz miseczek wykładamy je tuż przed podaniem na stół.

Zupę cebulową podajemy z parmezanem w ilości mniej więcej dwie łyżeczki na talerz. Parmezan można zastąpić pokruszonym serem pleśniowym. Obowiązkowe do zupy są również posypane startym serem grzanki z pieczywa pszenicznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz