Dobra nalewka oszuka niejedno podniebienie. Tak może stać się z bardzo prostą nalewką śliwkową przygotowaną z suszonych śliwek. Prosty przepis, a powoduje że możemy nalewką śliwkową częstować jak koniakiem.
Składniki nalewki z suszonych śliwek:
- 1 l spirytusu
- 1 l przegotowanej wody
- 150 g suszonych śliwek bez pestek
Pracę nad nalewką śliwkową zaczynamy od przegotowania i wystudzenia wody. Z zimną mieszamy spirytus i alkohol wlewamy do słoja. Na końcu wrzucamy do niego umyte i pozbawione pestek śliwki suszone. Nie trzeba dodawać, że ostateczny smak trunku w dużej mierze zależy od jakości śliwek.
Czytaj też: Nalewka ze śliwek z rumem
Szczelnie zamknięty słój odstawiamy w ciemne miejsce na cztery tygodnie. Po tym czasie nastaw przelewamy przez ręcznik papierowy. Klarowny płyn wlewamy do butelek.
Zobacz też: Koniak podlaski z suszonych śliwek
Zła wiadomość jest taka, że nalewka na suszonych śliwkach powinna jeszcze przez rok leżeć w chłodnym pomieszczeniu. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, bo efekt jest zaskakujący.