środa, 20 sierpnia 2014

Nalewka miodowo-cytrynowa

Nalewka z miodu i cytryny, czyli miodowo-cytrynowa, idealna jest zimową porą. A to oznacza, że za jej przygotowanie należy się zabrać latem, gdy rzadko zdarza nam się marznąć. Pory roku zmieniają się jednak szybko, więc nie zapominajmy o rozgrzewającej nalewce miodowo-cytrynowej.



nalewka cytrynowa, nalewka miodowa, nalewka miodowo-cytrynowa, nalewka rozgrzewająca, nalewka z miodem i cytryną na spirytusie,
Fot. Fotolia.com


Składniki nalewki miodowo-cytrynowej:



  • 1 kg płynnego miodu
  • 1 l spirytusu
  • 0,25 l rumu
  • 1 l wody
  • 9 cytryn
  • 5 goździków
  • odrobina  gałki muszkatołowej

Pracę nad nalewką zaczynamy od pogrzania wody. Wrzucamy do niej goździki i szczyptę gałki muszkatołowej. Przyprawioną wodę gotujemy przez 10 min i odstawiamy do wystygnięcia. 

W tym czasie zabieramy się za cytryny. Najpierw je dokładnie myjemy. Potem obieramy cieniutko ze skóry i wyciskamy sok. Skórkę kroimy w słupki.

Do letniej już wody przelanej do dużego słoja dodajemy miód i mieszamy aż się rozpuści. Teraz wlewamy sok z cytryny, wrzucamy skórkę i dolewamy rum. Na koniec wlewamy spirytus. 

               Czytaj też: Przepis na francuską nalewkę cytrynową

Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na trzy dni. Po tym czasie nastaw filtrujemy i przelewamy do butelek. Szczelnie zamknięte butelki wynosimy do chłodnego pomieszczenia. Wracamy po nie dopiero po pół roku. 

Nalewka miodowo-cytrynowa znakomicie rozgrzewa, więc warto zabrać buteleczkę jadąc na narty.