Nalewka z miodu i cytryny, czyli miodowo-cytrynowa, idealna jest zimową porą. A to oznacza, że za jej przygotowanie należy się zabrać latem, gdy rzadko zdarza nam się marznąć. Pory roku zmieniają się jednak szybko, więc nie zapominajmy o rozgrzewającej nalewce miodowo-cytrynowej.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki miodowo-cytrynowej:
- 1 kg płynnego miodu
- 1 l spirytusu
- 0,25 l rumu
- 1 l wody
- 9 cytryn
- 5 goździków
- odrobina gałki muszkatołowej
Pracę nad nalewką zaczynamy od pogrzania wody. Wrzucamy do niej goździki i szczyptę gałki muszkatołowej. Przyprawioną wodę gotujemy przez 10 min i odstawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie zabieramy się za cytryny. Najpierw je dokładnie myjemy. Potem obieramy cieniutko ze skóry i wyciskamy sok. Skórkę kroimy w słupki.
Do letniej już wody przelanej do dużego słoja dodajemy miód i mieszamy aż się rozpuści. Teraz wlewamy sok z cytryny, wrzucamy skórkę i dolewamy rum. Na koniec wlewamy spirytus.
Czytaj też: Przepis na francuską nalewkę cytrynową
Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na trzy dni. Po tym czasie nastaw filtrujemy i przelewamy do butelek. Szczelnie zamknięte butelki wynosimy do chłodnego pomieszczenia. Wracamy po nie dopiero po pół roku.
Nalewka miodowo-cytrynowa znakomicie rozgrzewa, więc warto zabrać buteleczkę jadąc na narty.