środa, 26 marca 2014

Zdrowa nalewka z aronii

Mówi się, że nalewka aroniowa wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego. Poprawia krążenie. Ba - nalewka z aronii zwalcza nawet hemoroidy i wstrzymuje starzenie. Nawet jeśli w tym wszystkim jest tylko krztyna prawdy to i tak wszystko przemawia za tym, że nalewkę z aronii koniecznie trzeba mieć w barku.



aronia ze spirytusem, nalewka aroniowa, nalewka z aronii,



Składniki do przygotowania nalewki z aronii:


  • 300 g owoców aronii
  • 0,5 l wódki 40 %
  • 0,7 l spirytusu
  • szklanka cukru
  • 0,5 szklanki miodu
  • kora cynamonu (2-3 cm)
  • laska wanilii
  • goździki
  • otarta skórka z pomarańczy
Praca na przygotowaniem nalewki z aronii zajmuje kilka dni. Pierwszego dnia wybrane tylko najładniejsze owoce aronii najpierw musimy trochę wysuszyć. W tym celu myjemy je, pozwalamy im ociec na papierowym ręczniku i, rozsypane i lekko rozgniecione na blaszce, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 80 stop C na około 45 min. 

         Czytaj też: Nalewka z aronii z liśćmi wiśni

Podsuszone wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem. Prace dnia pierwszego uznajemy za zakończone.

Prace dnia drugiego zaczynamy od przypraw korzennych. Korę cynamonową kruszymy. Wanilię kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek. Z pomarańczy zdejmujemy skórkę. Odliczamy pięć goździków. Wszystko do wsypujemy do słoja zalewając na końcu najpierw miodem, potem wódką a na szarym końcu spirytusem

Słój szczelnie zamykamy. Odstawiamy w ciepłym miejscu na miesiąc. Potem filtrujemy i przelewamy do butelek.

Nalewka z aronii powinna jeszcze dojrzewać w chłodnym miejscu przez około pół roku


Nalewka cynamonowa

Cynamon, podobnie jak wiele innych przypraw używanych w kuchni na co dzień, może być świetnym materiałem na nalewkę. Cynamonowa, nalewka z cynamonu, jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga długiego czasu leżakowania. Pozytywne jest to, że nalewka z cynamonu pozytywnie wpływa na ilość cukru w organizmie.



cynamon z alkoholem, cynamon z brandy, nalewka cynamonowa, nalewka cynamonowa z brandy, przepis na nalewkę cynamonową,
Fot. Fotolia.com

Składniki do przygotowania nalewki cynamonowej:



  • 2 laski kory cynamonu
  • 0,5 brandy
  • 1 l wody
  • 350 g cukru.

Przygotowanie nalewki cynamonowej zaczynamy od zagotowania wody i wrzucenia do niej na 20 minut kory cynamonu. Wodę z cynamonem potem studzimy. Gdy jest jeszcze ciepła rozpuszczamy w niej cukier. Gdy całkiem wystygnie wlewamy do garnka brandy.

               Zobacz też: Nalewka cynamonowa korzenna

Całość dokładnie mieszamy i filtrujemy. Rozlewamy do butelek i wynosimy w zimne i ciemne miejsce na miesiąc.

Nalewka z cynamonu wybitnie smakuje sączona do deserów. 

Nalewka bananowa na rumie

Kto by nie chciał choć raz "na wyspach Bananowych bananówki pić"- jak śpiewała Maryla Rodowicz. Wysp Bananowych to sobie nie zorganizujemy, ale nalewkę z bananów przygotowaną na rumie możemy jak najbardziej. Taka nalewka z bananów na rumie przeniesie nas w ciepłe klimaty.



jak zrobić nalewkę bananowa z rumem, nalewka z rumem, nalewka z banana



Składniki na nalewkę bananową na rumie:



  • 2 duże banany
  • 0,75 dobrego białego rumu
  • 100 g kandyzowanego cukru
  • aromat migdałowy

Banany na nalewkę bananową muszą być dojrzałe, ale mogą być przejrzałe. Wybieramy więc banany tylko białe. Kroimy je w plastry i wrzucamy do słoja. Możemy je lekko rozgnieść i przysypać kandyzowanym cukrem. Dla delikatnej nuty wzbogacenia aromatu dodajemy dwie krople aromatu migdałowego. 

Na to wszystko wlewamy biały rum. Słój zamykamy i odstawiamy go w ciepłe miejsce na miesiąc. Jak nam się przypomni możemy nim zamieszać, by mieć pewność że się cukier rozpuści.

               Zobacz też: Nalewka z ananasa

Potem już nam nie pozostaje nic innego jak dokładnie przefiltrować nastaw, a gotową już nalewkę bananową przeleć do butelek. 

Cieszyć się pełnią smaku możemy już po tygodniu