Mówi się, że nalewka aroniowa wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego. Poprawia krążenie. Ba - nalewka z aronii zwalcza nawet hemoroidy i wstrzymuje starzenie. Nawet jeśli w tym wszystkim jest tylko krztyna prawdy to i tak wszystko przemawia za tym, że nalewkę z aronii koniecznie trzeba mieć w barku.
Składniki do przygotowania nalewki z aronii:
- 300 g owoców aronii
- 0,5 l wódki 40 %
- 0,7 l spirytusu
- szklanka cukru
- 0,5 szklanki miodu
- kora cynamonu (2-3 cm)
- laska wanilii
- goździki
- otarta skórka z pomarańczy
Praca na przygotowaniem nalewki z aronii zajmuje kilka dni. Pierwszego dnia wybrane tylko najładniejsze owoce aronii najpierw musimy trochę wysuszyć. W tym celu myjemy je, pozwalamy im ociec na papierowym ręczniku i, rozsypane i lekko rozgniecione na blaszce, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 80 stop C na około 45 min.
Czytaj też: Nalewka z aronii z liśćmi wiśni
Podsuszone wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem. Prace dnia pierwszego uznajemy za zakończone.
Prace dnia drugiego zaczynamy od przypraw korzennych. Korę cynamonową kruszymy. Wanilię kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek. Z pomarańczy zdejmujemy skórkę. Odliczamy pięć goździków. Wszystko do wsypujemy do słoja zalewając na końcu najpierw miodem, potem wódką a na szarym końcu spirytusem.
Słój szczelnie zamykamy. Odstawiamy w ciepłym miejscu na miesiąc. Potem filtrujemy i przelewamy do butelek.
Nalewka z aronii powinna jeszcze dojrzewać w chłodnym miejscu przez około pół roku.
Cynamon, podobnie jak wiele innych przypraw używanych w kuchni na co dzień, może być świetnym materiałem na nalewkę. Cynamonowa, nalewka z cynamonu, jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga długiego czasu leżakowania. Pozytywne jest to, że nalewka z cynamonu pozytywnie wpływa na ilość cukru w organizmie.
|
Fot. Fotolia.com |
Składniki do przygotowania nalewki cynamonowej:
- 2 laski kory cynamonu
- 0,5 brandy
- 1 l wody
- 350 g cukru.
Przygotowanie nalewki cynamonowej zaczynamy od zagotowania wody i wrzucenia do niej na 20 minut kory cynamonu. Wodę z cynamonem potem studzimy. Gdy jest jeszcze ciepła rozpuszczamy w niej cukier. Gdy całkiem wystygnie wlewamy do garnka brandy.
Zobacz też: Nalewka cynamonowa korzenna
Całość dokładnie mieszamy i filtrujemy. Rozlewamy do butelek i wynosimy w zimne i ciemne miejsce na miesiąc.
Nalewka z cynamonu wybitnie smakuje sączona do deserów.
Kto by nie chciał choć raz "na wyspach Bananowych bananówki pić"- jak śpiewała Maryla Rodowicz. Wysp Bananowych to sobie nie zorganizujemy, ale nalewkę z bananów przygotowaną na rumie możemy jak najbardziej. Taka nalewka z bananów na rumie przeniesie nas w ciepłe klimaty.
Składniki na nalewkę bananową na rumie:
- 2 duże banany
- 0,75 dobrego białego rumu
- 100 g kandyzowanego cukru
- aromat migdałowy
Banany na nalewkę bananową muszą być dojrzałe, ale mogą być przejrzałe. Wybieramy więc banany tylko białe. Kroimy je w plastry i wrzucamy do słoja. Możemy je lekko rozgnieść i przysypać kandyzowanym cukrem. Dla delikatnej nuty wzbogacenia aromatu dodajemy dwie krople aromatu migdałowego.
Na to wszystko wlewamy biały rum. Słój zamykamy i odstawiamy go w ciepłe miejsce na miesiąc. Jak nam się przypomni możemy nim zamieszać, by mieć pewność że się cukier rozpuści.
Zobacz też: Nalewka z ananasa
Potem już nam nie pozostaje nic innego jak dokładnie przefiltrować nastaw, a gotową już nalewkę bananową przeleć do butelek.
Cieszyć się pełnią smaku możemy już po tygodniu.