Nalewka czekoladowo-kawowa jest trunkiem dla amatorów słodyczy. Stawia na nogi, ale jednocześnie trudno jest skosztować na raz więcej niż dwa kieliszeczki. To zresztą wystarczy, by o nalewkę czekoladowo-kawową wzbogacić deser.
Składniki nalewki czekoladowo-kawowej:
- 100 g czekolady w proszku
- 100 g mielonej kawy
- 1 l spirytusu
- 1 l wody
- 0,5 l miodu
Nalewkę czekoladowo-kawową przygotowuje się prosto. Trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość przy filtrowaniu. Nalewkę trzeba filtrować kilka razy.
Przygotowanie zaczynamy od zalania czekolady i świeżo zmielonej kawy spirytusem. Najlepiej zrobić to w pojemnym słoju, do którego wejdzie jeszcze co najmniej półtora litra płynu. Zamkniętym szczelnie słojem wstrząsamy raz dziennie.
Czytaj też: Przepis na błyskawiczną nalewkę czekoladową
Po raz pierwszy nastaw filtrujemy po trzech tygodniach. W miarę klarowny mieszamy z gorącym syropem, który powstał po rozpuszczeniu miodu w wodzie. Słój ponownie szczelnie zamykamy.
Po pięciu dniach po raz kolejny filtrujemy nalewkę. Tym razem przefiltrowaną wlewamy do butelek. Szczelnie zamknięte butelki wynosimy do chłodnego pomieszczenia na co najmniej pół roku.