Do przygotowania nalewki z płatków kwiatów dzikiej róży trzeba się przygotować w maju. Zrywanie kwiatów i potem selekcjonowanie płatków jest nieco żmudną pracą, ale smak tego trunku wynagrodzi nam wszystkie trudy.
Fot. Fotolia.com |
Przygotowywanie nalewek z kwiatów nie jest niczym wyjątkowym. Takie trunki możemy przygotowywać między innymi z drzew akacjowych, baldachów czarnego bzu, głogu, rumianku, fiołków, kwiatów jarząbu i wielu innych.
Do zrobienia nalewki z płatków dzikiej róży potrzebujemy:
- 0,5 l płatków kwiatów dzikiej róży
- 1 l spirytusu
- 0,5 l wódki
- szklanka wody
- 0,3 kg cukru
Umyte starannie płatki kwiatów dzikiej róży umieszczamy w słoju, do którego musi się zmieścić dwa litry płynu. Najpierw płatki zalewamy wódką, potem spirytusem. Szczelnie zamykamy, by nam procenty nie wywietrzały i odstawiamy na dwa miesiące w ciepłe miejsce bez dostępu do promieni słonecznych.
Kolejny etap to przygotowanie syropu z wody i cukru. Wystudzony dolewamy do słoja. Jeśli mamy dodajemy kilka kropel olejku różanego i alkiermesu. Słój ponownie szczelnie zamykamy i odstawiamy ponownie. Ale tym razem już stawiamy go w chłodnym miejscu.
Czekamy trzy miesiące. Dopiero teraz płyn zlewamy, płatki wyciskamy i wyrzucamy. Nalewkę starannie filtrujemy i wlewamy do butelek.
Nalewka jest przydatna w zimne, jesiennie wieczory.