piątek, 12 lipca 2019

Ekskluzywny pasztet mięsny

Ten przepis na pasztet mięsny podany jest w wersji na bogato. Taki pasztet warto jednak przygotować na imprezowy stół. Jego smak z pewnością zrekompensuje nam wydatki a gości wprowadzi w anielski nastrój.



Na talerzu wyłożone kanapki z pasztetem
fot. Mogens Petersen z Pixabay 


Do przygotowania pasztetu mięsnego potrzebujemy:



  • 0,5 kg tłustej wieprzowiny
  • 0,3 kg wołowiny
  • 0,3 kg cielęciny
  • 0,2 kg wątroby drobiowej lub cielęcej
  • 0,25 kg słoniny
  • 0,2 kg czerstwej bułki
  • 0,1 kg suszonych prawdziwków
  • 4 jajka
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • gałki muszkatołowej
  • suszonego imbiru
  • mielonego kminku
  • ostrej papryki
  • majeranku
  • tymianku
  • cząbru,
  • soli i pieprzu
  • tartej bułki

Tłustą wieprzowinę (np. karczek, ale można też wykorzystać dodatek podgardla) kroimy na małe kawałki i na wolnym ogniu podsmażamy aż się tłuszcz wytopi. Wieprzowinę zabieramy, a na tłuszczu smażymy pozostałe mięsa - również drobno pokrojone.

Tak - ten przepis oferuje nam pasztet w stu procentach mięsny i na dodatek z dużą ilością przeklętego, ale jakże pysznego tłuszczu. Komu się to nie podoba, ten może naleźć przepis na równie dobry pasztet z selera z pieczarkami w tym miejscu

Dodajemy do nich przyprawy w ilościach według naszego gustu. Na koniec smażymy cebulę z posiekanym czosnkiem. Wszystko to wrzucamy do miski, do której też dodamy namoczone wcześniej grzyby (powinny się moczyć co najmniej dwie godziny. Wodą z moczenia tych grzybów zalewamy bułkę, którą po namoknięciu również wrzucamy do miski. Aromat grzybowy jest bardzo cenny i musimy go oszczędzać.

Teraz cała zawartość miski przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Używamy drobnych oczek i mielić musimy co najmniej trzy razy!

Do tak zmielonej masy dodajemy jajka i przyprawy. Przez kilka minut masę wyrabiamy ręcznie. Umieszczamy ją w keksówce wcześniej wysmarowaną masłem i posypanej bułką tartą. Na dno keksówki wykładamy pasemka ze słoniny, które będą ozdobą.

Keksówkę wypełniamy do 2/3 objętości. Na wierzchu znów możemy przełożyć na krzyż paski słoniny ale trzeba je delikatnie wcisnąć w masę. Słonina również będzie stanowiła ozdobę.

Keksówkę warto wstawić do większego naczynia wypełnionego wodą. Woda będzie parować w czasie pieczenia i pasztet nie będzie taki suchy.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stop. C przez około 90 minut. Upieczony pasztet najlepszy jest na trzeci dzień po zrobieniu. Najlepiej smakuje z ćwikłą, chrzanem lub dobrym keczupem.


Jak zrobić knedle ze śliwkami

Przygotowanie knedli ze śliwkami wcale nie jest trudne. Poradzi z tym sobie nawet kuchenny nowicjusz. Gwarancją sukcesu są tylko dobre śliwki.

Nadrewnianym stole lezy drewaniana deska na której dłonie ugniatają ciasto
Fot.Fotolia.com


Do przygotowania knedli ze śliwkami potrzebujemy:


  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajek
  • mąki pszennej (ok. 300 - 400 g)
  • 0,5 śliwek

Najnudniejsza sprawa w przepisie na knedle ze śliwkami to obieranie ziemniaków. Potem musimy je ugotować i zgnieść. Gdy wystygną - przeciskamy przez praskę. A gdy jej nie mamy to przecieramy przez sito przy użyciu chochli.

Wybór ziemniaków jest istotny. Musi to być odmiana, która da się kleić, czyli taka jak na kopytka. Najlepiej kupując kartofle zapytajmy sprzedawcę o najlepsze dla nich zastosowanie. Zauważyliście, że już nawet w marketach są różne siatki z ziemniakami i opisem ich najlepszego zastosowania? Bo niekoniecznie te, które nadają się na dobre frytki będą dobre na knedle. 

W czasie gdy ziemniaki stygną my myjemy i drylujemy śliwki. Najlepsze są węgierki. Dojrzałe i słodkie. One jednak dostępne są jesienią, a i w lecie można robić pyszne knedle z pierwszych odmian śliwek.

             Czytaj też: Jak zrobić dobrą nalewkę śliwkową

Teraz musimy wymieszać ziemniaki z mąką. Aby proporcje ziemniaków do mąki były odpowiednie musimy się uciec do babcinego sposobu. Zimne ziemniaki uklepujemy w misce i dzielimy na trzy części. Jedną część wyjmujemy a na jej miejsce wsypujemy mąkę. W ten sposób użyjemy odpowiednią ilość mąki, bez względu na ilość ziemniaków. Operację z dosypywaniem mąki powtarzamy dla reszty ziemniaków.

Na koniec do ciasta dodajemy jajka i ręcznie je wyrabiamy. Ponownie dzielimy je na trzy części, ale tym razem z każdej części formujemy długi wałek. Tniemy go w kawałki ok. 5 cm. Z każdego kawałka ręcznie formujemy mały placek do którego wkładamy śliwkę. Następnie ją zalepiamy w kulkę. I tak powstaje knedel. Układamy go na desce posypanej mąką.

Gotowe knedle gotujemy w lekko osolonej wodzie w dużym garnku przez około pięć minut po wypłynięciu na wierzch.

Jak serwować knedle ze śliwkami? Sposobów jest kilka. Można je polać śmietaną z cukrem, polać masłem albo posypać tartą bułką.