Ten przepis na nalewkę z malin jest prosty i łatwy w wykonaniu. Również składniki użyte w tej malinówce są klasyczne. Czas potrzebny do zrobienia tego trunku to około półtora miesiąca.
Składniki nalewki z malin:
- 1 kg malin
- 1 l spirytusu
- 0,5 l wódki
- cukier (według uznania)
Przebrane, dojrzałe maliny, wsypujemy do słoja i zalewamy alkoholem. Warto pamiętać o tym, że najpierw lejemy alkohol słabszy, czyli wódkę. Potem dopiero spirytus. Słój szczelnie zamykamy i wystawiamy na nasłonecznione miejsce.
Po miesiącu zlewamy nalew. Zamykamy go szczelnie w innym słoju. Maliny, które nam zostały delikatnie zgniatamy i zasypujemy cukrem. Sypiemy go więcej lub mniej w zależności jak słodkie nalewki lubimy. Moim zdaniem na tym etapie można dać nieco mniej cukru a nalewkę ostatecznie można dosłodzić przed przelaniem do butelek.
Zobacz też: Nalewka malinowa na rozgrzewkę
Zasypane cukrem owoce puszczą sok, który będzie bogaty w alkohol. Słojem trzeba potrząsać codziennie aż cukier całkiem się rozpuści, co zajmuje 10-14 dni. Wtedy zlewamy alkoholowy syrop, filtrujemy i mieszamy z wcześniej zlanym nastawem.
Teraz można sprawdzić słodkość nalewki i ewentualnie dosypać cukru (pamiętać trzeba, ze musi się rozpuścić). Nalewkę rozlewamy do butelek, które w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu powinny jeszcze leżakować co najmniej kwartał.