Nocino to ciemnozielony likier z orzechów włoskich. Orzechy do jego przygotowania powinny być zrywane na św. Jana. Wtedy łupiny dają się jeszcze łatwo przekroić a miąższ ma galaretowata konsystencję. Nalewka ułatwia trawienie.
Fot. Fotolia.com |
Składniki likieru nocino:
- 50 zielonych orzechów włoskich
- 1 l wódki 40%
- 1 l przegotowanej wody
- 1,4 kg cukru
- 2 laski kory cynamonu
- 6 goździków
- skórka z 2 cytryn
Zobacz też: Jakie nalewki robić w maju
Po tym czasie nastaw musimy przefiltrować. W czasie gdy alkohol się sączy z wody i cukru przygotowujemy syrop. W przegotowanej, letniej wodzie, rozpuszczamy cukier. Aby to szybciej poszło wodę możemy lekko podgrzewać. Gdy cukier się rozpuści syropu nie gotujemy a studzimy.
Czytaj też: Nalewka orzechowa z orzechów włoskich
Wystudzony syrop i przefiltrowany nalew łączymy ze sobą i mieszamy. Wlewamy do butelek, które - szczelnie zakorkowane - wynosimy do chłodnego pomieszczenia. Butelki powinny tam leżakować jeszcze co najmniej przez sześć miesięcy.