piątek, 29 kwietnia 2016

Nocino - nalewka na zielonych orzechach włoskich

Nocino to ciemnozielony likier z orzechów włoskich. Orzechy do jego przygotowania powinny być zrywane na św. Jana. Wtedy łupiny dają się jeszcze łatwo przekroić a miąższ ma galaretowata konsystencję. Nalewka ułatwia trawienie. 



jak robić nalewkę orzechową, nalewka na zielonych orzechach, nalewka orzechowa, nocino nalewka z zielonych orzechów, orzechówka z zielonych orzechów. przepis na orzechową, likier,
Fot. Fotolia.com

Składniki likieru nocino:

  • 50 zielonych orzechów włoskich
  • 1 l wódki 40%
  • 1 l przegotowanej wody
  • 1,4 kg cukru
  • 2 laski kory cynamonu
  • 6 goździków
  • skórka z 2 cytryn
Zerwane na samym początku lata orzechy kroimy na ćwiartki i wrzucamy do słoja. Dodajemy skórkę z cytryn, goździki i cynamon. Zalewamy wódką i odstawiamy w ciepłym miejscu na 40 dni. Co kilka dni słojem musimy potrząsnąć. 

               Zobacz też: Jakie nalewki robić w maju

Po tym czasie nastaw musimy przefiltrować. W czasie gdy alkohol się sączy z wody i cukru przygotowujemy syrop. W przegotowanej, letniej wodzie, rozpuszczamy cukier. Aby to szybciej poszło wodę możemy lekko podgrzewać. Gdy cukier się rozpuści syropu nie gotujemy a studzimy.

               Czytaj też: Nalewka orzechowa z orzechów włoskich

Wystudzony syrop i przefiltrowany nalew łączymy ze sobą i mieszamy. Wlewamy do butelek, które - szczelnie zakorkowane - wynosimy do chłodnego pomieszczenia. Butelki powinny tam leżakować jeszcze co najmniej przez sześć miesięcy.