Żurawina jest doskonałym dodatkiem do mięs. Nalewka z żurawiny na pewno zgra się z daniami mięsnymi. Poza tym nalewka żurawinowa może pomagać w zwalczaniu chorób dziąseł, stanów zapalnych gardła, pomaga przy problemach z żołądkiem, układem moczowym, jelitami.
Fot. Fotolia.com |
Składniki przepisu nalewki z żurawiny:
- 6 szklanek żurawiny
- 1 l wódki
- 0,5 l spirytusu
- 3 szklanki cukru
- laska wanilii
- goździki
Na nalewkę wybieramy przede wszystkim owoce dojrzałe i zdrowe. Powinniśmy je zbierać po pierwszych przymrozkach. Albo zebrane o innej porze roku przechować przez dobę w zamrażarce.
Owoce żurawiny mocno miażdżymy i wrzucamy do słoja. Zalewamy wódka i odstawiamy na tydzień. Następnie zlewamy płyn a owoce dokładnie wyciskamy. Nie wyrzucamy - możemy je wykorzystać do zrobienia jako dodatku do mięsa.
Zobacz też: Przepis na nalewkę z żurawiny z ginem
Z pierwszego nalewu odlewamy około ćwierć litra. W ganku dodajemy do niego cukier, wanilię i kilka (4-5) goździków. Podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Wlewamy do słoja w którym znajduje się pozostała część wódki z pierwszej partii. Dopiero teraz do nastawu wlewamy spirytus i odstawiamy na kilka dni.
Na końcu nalewkę filtrujemy i przelewamy do butelek. Dobrze by było, by poleżała ona w chłodnym miejscu co najmniej sześć miesięcy.
Poza swoimi walorami smakowymi nalewka z żurawiny świetnie więc pomagać przy wielu chorobach.