Nie da się ukryć, że nalewka z czeremchy to jedna z bardziej smakowitych nalewek. Czeremchowa jest nie tylko bardzo aromatyczna, ale ma też właściwości lecznicze. Podany poniżej przepis na nalewkę z czeremchy jest nieco pracochłonny, ale ostateczny efekt wart jest trudu.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki z czeremchy:
- 1,5 kg czeremchy
- 1 kg cukru
- 1 l spirytusu
Przede wszystkim musimy dokładnie przejrzeć owoce czeremchy. Wszystkie niezbyt dojrzałe, przejrzałe lub nadpsute - wyrzucamy. Resztę myjemy i wrzucamy do miksera by je rozdrobnić. Nie musimy ich miksować na jednolitą miazgę.
Czytaj też: Nalewka czeremchowa na koniaku
Rozdrobnione owoce z czeremchy przelewamy do słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy w słoneczne i ciepłe miejsce na trzy dni. W tym czasie owoce puszczają sok i jednocześnie uwalniają swój aromat.
Następnie do słoja dolewamy spirytus. Znów słój odstawiamy na trzy dni ale codziennie słojem wstrząsamy. Po tym terminie przelewamy nastaw przez sito wyłożone gazą.
Wstępnie przefiltrowany płyn odstawiamy na tydzień. W tym czasie nastaw nieco się wyklaruje, a drobne cząstki opadną na dno słoja. Dlatego klarowny płyn można delikatnie ściągnąć za pomocą wężyka. Resztę trzeba cierpliwie przefiltrować.
Zobacz też: 4 sposoby na to jak filtrować nalewki
Klarowną już nalewkę przelewamy do butelek, które szczelnie zakorkowane wynosimy do piwnicy. Nalewki z czeremchy nie powinniśmy ruszać przez co najmniej pół roku.