Dynię można łączyć z owocami nawet nie występującymi w naszej strefie klimatycznej. Dziś, dla urozmaicenia smaków i aromatów, przepis na dynię w zalewie słodko-kwaśnej ze skórką pomarańczy.
Fot. Steve Buissinne |
Przygotujmy:
- 1,5-2 kg dyni
- pół szklanki wody
- pół szklanki octu
- mała garść goździków
- kandyzowana skórka pomarańczy - co najmniej 50 g
- cukier - min. 1 kg
- woda - 3/4 szklanki
Dynia jest bardzo wdzięcznym warzywem, które w naszej kuchni można wykorzystać na różne sposoby. Można ją jeść na surowo mieszając na surówkę dynie z pomarańczą. Można też przygotować ciekawy w smaku dżem z dyni i jabłek, który będzie wyśmienity do kanapek lub do ciasta. Kto lubi mocniejsze trunki może się też pokusić o zrobienie nalewki z dyni, ale trzeba pamiętać, by wybrać odpowiedni gatunek.
Przepis na dynię w zalewie słodko-kwaśnej jest bardzo prosty, ale wykonanie go ściśle według receptury zajmuje w sumie trzy dni.
Wykonanie
Dynię kroimy w kostkę o bokach po około 2 cm (albo większe). Wkładamy do emaliowanego garnka i zalewamy octem z wodą. W takiej zalewie trzymamy je co najmniej dobę często potrząsając. Chodzi o to, by dynia jak najbardziej wchłonęła ocet.Następnego dnia odsączamy dynię na sicie a płyn, w której była ona trzymana, wylewamy. Gdy dynia się odsącza my przygotowujemy syrop z 3/4 szklanki wody i cukru. Ja dosypuję około kilograma cukru, ale są tacy, którzy sypią nawet i dwa razy więcej. Każdemu według gustu.
Zobacz też: Jak usmażyć powidła śliwkowe
Do wrzącego syropu wrzucamy odsączoną dynię. Gotujemy krótko, do momentu kiedy dynia stanie się przeźroczysta. Odstawiamy na bok do następnego dnia. Wtedy ja ponownie podgrzewamy i gorącą wkładamy do słoików - nie ma już potrzeby pasteryzowania.