Mango nie jest najbardziej popularnym owocem do robienia nalewek. Jednak miłośnik tego typu trunków powinien taką nalewkę przygotować co najmniej raz, zwłaszcza że o owoce mango coraz łatwiej. Nalewka z mango ma egzotyczny, bardzo ciekawy aromat i nie jest mocna. Powinna więc spodobać się paniom.
Fot. Steven Ford |
Składniki do przygotowania nalewki z mango:
- 2 mango
- wódka
- 300 g cukru
- limonka (opcja)
Na nalewkę wybieramy owoce dojrzałe, ale jeszcze nie miękkie. Kroimy je w małe kawałki i wrzucamy do słoja. Mango zasypujemy cukrem (dobrze jest zwykły cukier zamienić na trzcinowy lub palmowy) i zalać wódką tak, by wszystkie owoce były przykryte wódką. Nie należy stosować dużego naczynia, lecz mniej więcej takie, które w całości wypełnią kawałki mango.
Czytaj też: Jak filtrować nalewki
Szczelnie zamknięty słój odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na dwa miesiące.Gdy nam się przypomni dobrze jest wstrząsnąć słojem. Potem już tylko nalewkę filtrujemy i przelewamy do butelki. Spożywać ją można od razu.
Kto lubi eksperymenty z nalewkami może do nastawu dodać sok z limonki. Wzbogaci ona smak nalewki.