Robienie nalewek to sztuka wydobywania aromatów. Dlatego popularne jest mieszanie różnych płynów. Ale odpowiedni walorów szukać już można na etapie doboru owoców. Znakomity efekt daje nalewka wykonana z czerwonych porzeczek, malin, wiśni i truskawek. Zwana jest ona nalewką z czerwonych owoców lub kresową.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki:
- 0,5 kg czerwonych porzeczek
- 0,5 kg malin
- 0,5 kg wiśni
- 0,5 kg truskawek
- 0,75 l spirytusu
- 0,75 l wody
- 0,75 kg cukru
Do tej nalewki wybieramy wyłącznie dojrzałe owoce. Wiśnie drylujemy i razem z pozostałymi owocami wrzucamy do słoja. Zalewamy przegotowaną ale wystudzoną wodą i spirytusem (dokładnie w takiej kolejności). Odstawiamy w nasłonecznione miejsce.
Zobacz też: Przepisy na nalewki wieloowocowe
Po dwóch tygodniach zlewamy płyn, który dokładnie filtrujemy. Owoce lekko wyciskamy, ale ich nie wyrzucamy. Nasiąknięte alkoholem szybko się nie zepsują, a przydadzą się do deserów, lodów lub wypieków. Uzyskany natomiast płyn mieszamy z cukrem i odstawiamy ponownie na kilka dni kilkakrotnie mieszając. Gdy cukier się rozpuści nalewkę możemy przelać do butelek.
Trunek dojrzewa szybko i degustację możemy rozpocząć już w dwa tygodnie później.