sobota, 11 maja 2019

Naleśniki z truskawkami

W czasach młodości naleśniki z truskawkami to było jedno z ulubionych dań czerwcowych obiadów. Z wiekiem smaki trochę się zmieniają, ale nadal kilka razy w roku muszę je przygotować. Zwłaszcza, że przygotowanie jest bardzo proste. 

jak zrobić naleśniki z truskawkami, naleśniki i truskawki,
Fot. Pixabay.com

Składniki na naleśniki z truskawkami nie są skomplikowane. Potrzebujemy: 

  • naleśników
  • truskawek
  • cukru, może być puder

Umyte i pozbawione szypułek truskawki wkładam do głębokiego talerza i miażdżę. Nie chodzi o to by uzyskać jednolitą masę, ale by owoce były w miarę rozdrobnione. W zależności od samych truskawek dodaje mniej lub więcej cukru. Masa nie może kwaskowata. No i żeby cukier nie zgrzytał w zębach używam pudru.

Usmażony naleśnik kładziemy na talerzu. Polewamy łyżką lub dwoma truskawkowej mikstury. Naleśnik składamy na cztery uważając żeby truskawki nie wyciekły.

Są dwie techniki jedzenia. Jedna każe przekrawać naleśniki i wkładać je do ust mniejszymi kawałkami. Jednak sporo truskawek zostaje na talerzu. Osobiście wole widelcem złożyć go jeszcze raz i włożyć do ust dwoma kęsami.


Szparagi z grilla

Jednym ze sposobów podawania szparagów jest ich grillowanie. Grill to przecież sport narodowy Polaków w czasie, gdy jest sezon na szparagi, więc obowiązkowo trzeba spróbować grillować szparagi i poznać nowe smaki.


szparagi z grilla, grilowane szparagi, jak grilować szparagi,
Fot. Pixabay.com

Sposób jest prosty, ale jest jeden haczyk.
Zanim położymy szparagi na grillu musimy je obrać i na dwie, trzy minuty zostawić w gotującej się wodzie. Można to na przykład zrobić w domu, przed wyjazdem w teren.

Potem wystarczy szparagi wyłożyć na ruszt. Żeby im nie było smutno mogą tam leżeć w towarzystwie cebuli, pora, pomidora, cukinii i innych warzyw, które z grilla są równie smaczne jak na surowo.

               Zobacz też: Szparagi z pomarańczami na szynce

Warzywa, w tym również szparagi warto położyć na folii aluminiowej lub tacce aluminiowej posmarowanej olejem.