Rosnąca obficie niemal w całej Polsce jarzębina jest znakomitym surowcem do przygotowywania nalewek. Nalewki z jarzębiny można robić z cukrem i bez, z winem lub - według podanego tu przepisu - z brandy. Nalewka jest łatwa w przygotowaniu.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki jarzębinowej z brandy:
- 30 g suszonej jarzębiny
- 0,1 l wódki
- 0,1 l brandy
- 0,75 l wódki
- 1 łyżka cukru
- 1 daktyl,
- 10 rodzynek
- 2 suszone śliwki
Prace nad nalewką zaczynamy od pokrojenia śliwek, daktyla i rodzynek. Kawałki wrzucamy do słoja, dodajemy jarzębinę. Produkty zasypujemy cukrem i zalewamy spirytusem. Słój, zamknięty, by nie uleciał alkohol, odstawiany w słoneczne miejsce. Często mieszamy.
Zobacz też: Nalewka z jarzębiny mocno wytrawna
Po miesiącu zlewamy płyn i szczelnie zamykamy go w innym naczyniu. Owoce zostawiamy w słoju i zalewamy je ponownie, ale tym razem wódką. Odstawiamy, ale tylko na kilka dni.
Znów wylewamy alkohol, który łączymy z pierwszym zlanym płynem. Oba płyny dokładnie filtrujemy i na koniec dolewamy brandy (tej filtrować nie trzeba).
Klarowną nalewkę przelewamy do butelek. Te szczelnie zamknięte wynosimy do piwnicy. W chłodzie i bez światła nalewka z jarzębiny powinna jeszcze leżakować przez sześć miesięcy.