Ten przepis na nalewkę miętową ma tę zaletę, że trunek gotowy jest do degustacji już po miesiącu. A nic tak dobrze nie chłodzi organizmu jak mięta - nawet podana jako mocna nalewka. Ważne jednak, by była dobrze schłodzona.
|
Fot. Robert S. Donovan |
Składniki nalewki miętowej ze świeżych liści mięty:
- 20 gałązek świeżej mięty
- 1 l spirytusu
- 0,4 l wody
- 300 g cukru
Z gałązek mięty usuwamy nieładne liście i wrzucamy je do słoja. Gałązki mięty zalewamy spirytusem i szczelnie zamknięty słój odstawiamy w ciemne miejsce. Światło pozbawi nalewkę zielonkawego koloru.
Zobacz też: Przepis na nalewkę miętowo-cytrynową
Po tygodniu nastaw przelewamy przez sito - liście mięty dokładnie wyciskamy. Płyn filtrujemy i wlewamy do butelek. Te szczelnie zamknięte powinny leżakować jeszcze przez miesiąc w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
Czytaj też: Nalewka miętowa po angielsku
Nalewkę miętową dla ochłody podajemy schłodzoną. Można do niej dolać wody mineralnej lub dodać kostki lodu.
Nalewka z melonów? Czemu nie? Nalewkę melonową robi się szybko. Ma ona słodki smak, ale ciekawy aromat. I ewidentnie podnosi walory smakowe różnych słodkich łakoci.
|
Fot.Fotolia.com |
Składniki nalewki melonowej:
- 2 kg melona
- 1 l spirytusu
- 100 ml rumu
- 0,5 l wody
- 0,7 kg cukru
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Często to piszę, ale przy okazji nalewki melonowej zdanie jest bardzo ważne - na nalewkę wybieramy melony dojrzałe i aromatyczne. Kroimy je w kostkę i zalewamy syropem zrobionym z wody i cukru. Dobrze jest tę czynność wykonać w garnku emaliowanym, ale nie obitym.
Melon zalewamy przestudzonym syropem i doprowadzamy do zagotowania zawartości garnka. Zanim się to zagotuje dodajemy sok z jeden cytryny i cynamon. Gdy zawartość garnka się zagotuje naczynie przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia do rana.
Zobacz też: Przepisy na nalewki kawowe
Rano cierpliwie zlewamy płyn - owoców nie wyrzucamy. Z owoców można jeszcze zrobić kompot. Zajmujemy się natomiast słodkim sokiem melonowym. Mieszamy go ze spirytusem i rumem i przelewamy do butelek. Warto, by nalewka melonowa w tych butelkach dojrzewała co najmniej trzy miesiące.
Uwaga - nalewki z melona nie należy filtrować! Gdy na dnie butelki zbierze się osad klarowna zawartość delikatnie przelewamy resztę wylewając. Filtrowana nalewka traci aromat.