wtorek, 28 października 2014

Nalewka bananowa leżakująca

Podany tutaj przepis na nalewkę bananową pozwala nam przygotować stosunkowo tani trunek. Niestety taka nalewka, zanim ją skosztujemy musi trochę leżakować. Za to nalewkę bananową możemy przygotowywać przez cały rok.



bananówka, banany ze spirytusem, nalewka bananowa, przepis na nalewkę bananową,
Fot. Fotolia.com


Składniki nalewki bananowej: 


  • 2 dojrzałe banany
  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 0,4 kg cukru

Banany, dobrze wybrać duże, trzeba najpierw obrać a potem pokroić w małe kawałki. Włożone do słoja najpierw zalewamy syropem przygotowanym z cukru rozpuszczonego w wodzie. Pamiętajmy tylko, by do przygotowania syropu użyć wody już przegotowane i wystudzonej. Podgrzewamy ją tylko delikatnie, tak by rozpuścił się cukier, ale do słoja wlewamy zimny syrop. 

               Czytaj też: Nalewka bananowa na rumie

Gdy już banany zalejemy syropem wlewamy do słoja spirytus. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne, ale ciepłe miejsce. Co kilka dni, gdy tylko nam się przypomni, słojem potrząsamy.

Po sześciu tygodniach nastaw dokładnie filtrujemy. Potem wlewamy do butelek, które szczelnie zamknięte wynosimy w chłodne miejsce. 

Nalewkę  z bananów powinniśmy degustować dopiero po pół roku.