Oryginalny Irish Cream przygotowywany jest ze ściśle określonych produktów, podlegających reżimowi technologicznemu. Domowy likier otrzymany z nieco innych surowców wcale nie będzie gorszym trunkiem. A na pewno będzie tańszy.
Fot. Fotolia.com |
Składniki Irish Cream:
- 440 ml irlandzkiej whiskey
- 330 ml skondensowanego mleka
- 1 łyżka syropu czekoladowego
- 1 łyżeczka mielonej wanilii
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 łyżeczki esencji cytrynowej
Zrobienie Irish Creamu jest bardzo proste. W wysokim naczynku wszystkie składniki należy dokładnie miksować. Celem jest uzyskanie płynu o jednolitej konsystencji.
Zobacz też: Jak przygotować likier Kahlua
Potem już tylko wlewamy Irish Cream do butelek. Niestety, nie warto od razu likieru degustować. Warto go odstawić na dwa tygodnie w chłodne miejsce, by wszystkie składniki się przegryzły i trunek nabrał odpowiedniego smaku.
Na marginesie warto dodać, że składniki, ż których będziemy robić Irish Cream powinny być możliwie najwyższej jakości. I nie warto oszczędzać na whiskey.