poniedziałek, 2 września 2019

Gulasz z wołowiny po węgiersku

Skoro gulasz po węgiersku to nie może zabraknąć papryki. Przygotowanie posiłku zajmuje około 40 min, ale potem trzeba długo czekać, zanim gulasz będzie gotowy.

na talerzy wylozony jest gulasz, kula z ugieniconych ziemniakow przystrojona nacia pietruszki i na miesie kilka kleksow z gestej smietany.
Fot. RitaE z Pixabay

Lista składników do gulaszu węgierskiego jest dość długa. Potrzeba:


  • 1 kg wołowiny
  • 1 paprykę paprykę
  • 1 marchewkę
  • 3 łyżki papryki mielonej
  • 1/2 butelki wina czerwonego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz ziarnisty
  • pieprz mielony
  • śmietana
  • sól

Wołowinę kroimy w kostkę i posypujemy mąką. Podsmażamy na patelni. W tym czasie marchewkę trzemy na talarki a cebulę kroimy na drobno. Czosnek miażdżymy i kroimy w paski.

Podsmażone mięso wrzucamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę i marchewkę. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek bacząc, by się nie przypalił. Wrzucamy wszystko do garnka z mięsem.

Zobacz też: Jak zrobić gulasz w kociołku

Kawałki mięsa na gulasz dusimy uprzednio dodawszy wino czerwone wytrawne i przyprawy: około 7-8 ziaren zioła angielskiego i dwóch, trzech liści laurowych. Można też dodać nieco ziaren pieprzu. Kmin z kminkiem ugniatamy w moździerzu i wsypujemy do garnka.

Gulasz węgierki papryką stoi, więc suszonej słodkiej nie żałujemy i wsypujemy jej co najmniej ze trzy łyżki stołowe. I łyżeczkę ostrej. Świeżą paprykę kroimy w kostkę i do gulaszu dodajemy mniej więcej na 20 minut przed końcem duszenia. Tak by zdążyła zmięknąć, ale nie zdążyła się rozgotować na papkę.

Czytaj też: Przepis na sycącą zupę gulaszową

Przed podaniem gulaszu węgierskiego na stół doprawiamy go solą i pieprzem. Wtedy też dodajemy śmietanę, by gulasz  troszkę zabielić.

Podajemy z kaszą gryczaną lub z czeskimi knedlikami. Po polsku można go zjeść z pyzami na parze.

Jak zamrozić grzyby

Grzyby warto mrozić, szczególnie gdy mamy ich nadmiar. Do mrożenia nadają się wszystkie najpopularniejsze odmiany: prawdziwki. podgrzybki, maślaki, rydze, kozaki, kurki, kanie i inne. Z poszczególnymi rodzajami grzybów postępujemy nieco odmiennie.

świeże grzyby leżace na ściłce leśnej



Wszystkie rodzaje grzybów przed mrożeniem trzeba oczyścić. Najłatwiej zrobimy to za pomocą nożyka i pędzelka o twardym włosiu. Nieco inaczej postępujemy z kurkami, ponieważ one są przeważnie zapiaszczone.

Zobacz też: Jak szybko i dobrze oczyścić kurki

Kozaki, prawdziwki, maślaki, podgrzybki i kanie mrozimy bez blanszowania. Oczyszczone grzyby, pokrojone w mniejsze kawałki jeśli są duże lub w całości (mniejsze egzemplarze) umieszczamy w plastikowym woreczku lub pojemniczku i wkładamy do zamrażarki. 

Wyjątkiem są kanie. Ich kapelusze mrozimy w całości, nóżki możemy wysuszyć i zmielić. Potem będą świetnym aromatyzującym dodatkiem do różnych dań czy pieczeni.

Kurki i rydze przez mrożeniem trzeba przez kilka minut blanszować. W ten sposób pozbędziemy się goryczki, która często towarzyszy tym grzybom po rozmrożeniu. Kurki i rydze do woreczków wkładamy po wystudzeniu o osuszeniu na sicie.

Inne rodzaje grzybów również przed mrożeniem możemy zblanszować. Zblanszowane zajmują mniej miejsca w zamrażarce. A z tym możemy mieć najwięcej problemów. Jeśli grzyby nam się nie mieszczą w zamrażarce, to zawsze możemy je zamarynować

Grzyby zamrażamy w porcjach do jednorazowego użycia. Rozmrożonych nie można ponownie zamrażać. Natomiast przez użyciem nie musimy ich bezpośrednio odmrażać, bo stracą wiele ze swojego aromatu.

Zamrozić możemy też grzyby wcześniej usmażone.


Potrawka z serc drobiowych w sosie

Serca drobiowe mogą być przygotowywane na wiele sposobów. Wiele osób nie chce ich próbować, tymczasem są to podroby delikatne, miękkie i smaczne. Tutaj podam przepis na serce drobiowe w sosie.

podroby drobowe wymieszane z makaronem i podgrzewane na plycie
Fot. 

Do przygotowania serc drobiowych potrzeba:


  • 0,5 kg serc drobiowych
  • 1 l bulionu warzywnego
  • średnią cebulę
  • małą marchewkę
  • pietruszka zielona
  • sos sojowy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • mąka ziemniaczana

Potrawka z serc drobiowych jest oczywiście propozycją dla tych osób, które lubią podroby. Może ona być doskonałą odmiana dla najczęściej zjadanej

Przygotowując potrawkę najpierw musimy zająć się sercami. Trzeba je umyć i pozbyć się z nich tłuszczu i resztek żył. To zajęcie jest trochę czasochłonne, ale właściwie niezbędne by potrawka była do zjedzenia. 

Potem musimy drobno posiekać cebule i zetrzeć marchewkę.

Gdy te elementy są już wykonane wtedy do garnka, w którym będziemy przygotowywać potrawę, wlewamy bulion warzywny i dodajemy przygotowane serca drobiowe, cebulę oraz marchew. Warto to przyprawić listkiem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego.

Zobacz też:

Po około 40 minutach, gdy warzywa są miękkie, a serca miękkie, całość zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Rozpuszczamy dwie łyżki mąki w niewielkiej ilości zimnej wody i powoli wlewamy ją do garnka. Na koniec dodajemy dwie łyżki sosu sojowego, a do smaku sól i pieprz. Wsypujemy też na wierzch posiekaną zieloną pietruszkę.

Serca drobiowe możemy podawać najlepiej z kaszą gryczaną albo z ryżem. Można też wymieszać je z makaronem. Ziemniaków do tej potrawy nie polecamy.