Zrobić nalewkę i od razu móc ją kosztować? To marzenie niejednego miłośnika nalewek. Dlatego przepis na nalewkę z wiśni, którą można pić już następnego dnia powinien się spodobać. Przygotowana tak nalewka wiśniowa może nie jest szczytem sztuki, ale swoje walory ma i nie trzeba się ich wstydzić.
Fot. Fotolia.com |
Składniki błyskawicznej nalewki wiśniowej:
- 2 kg wiśni
- liście wiśni
- 0,5 l spirytusu
- 2 l wody
- 1 kg cukru
- cytryna
Wiśnie musimy dokładnie przebrać by wybrać tylko te najbardziej dojrzałe. Nie musimy ich drylować. Również starannie warto wybrać liście. W sumie powinno być ich około setki, które należy dokładnie umyć.
Wiśnie z liśćmi wrzucamy do garnka (byle nie aluminiowego lub stalowego), dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy.
Gdy zawartość garnka nieco przestygnie przelewamy go przez sito. Wiśnie wykorzystamy później do wypieków, liście wyrzucimy a płyn słodzimy. Mieszamy go tak długo, aż się rozpuści. I odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Czytaj też: Jak robić wytrawną wiśniówkę
Teraz nie pozostaje już nic innego jak przefiltrować płyn i połączyć go ze spirytusem. Następnie przelewamy nalewkę do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce.
Nalewka z wiśni przygotowana według tego przepisu gotowa jest do spożycia już dnia następnego.