Z kapusty pekińskiej przygotować można nie tylko sałatki i surówki, ale również zupę. Dodatkową zaletą takiej zupy z kapusty pekińskiej jest to, że jest doskonała propozycją dla odchudzających się.
Fot: Yung-pin Pao z Pixabay |
Składniki do zupy z kapusty pekińskiej są proste:
- około 2 litrów bulionu
- połowa małej kapusty pekińskiej
- nie największy por
- marchewka
- ząbek czosnku (duży)
- dwa kartofle
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Prawda, że brzmi dietetycznie? Zastanówmy się więc jaki chcemy zrobić bulion. Poza tym, że powinien być dobrze przygotowany (a jak to zrobić przeczytacie w tej informacji) to do tej zupy warto wykorzystać bulion warzywny. Powinniśmy go zrobić samemu, bo przecież taki z kostki nie ma najlepszego smaku.
Gdy bulion mamy już gotowy przystępujemy do obrania marchewki i trzemy ją na grubej tarce. Por kroimy w drobne kawałki i razem z rozgniecionym czosnkiem podsmażamy na patelni. Uważajmy tylko, by nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki.
W tym czasie drobno kroimy kapustę i obieramy kartofle..
Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Potem dodajemy przysmażoną marchewkę i por a na końcu wrzucamy kapustę. Zostawiamy na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie (czyli ok. 20-30 min). Dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku.
Zupę można zagęścić śmietaną. Ale to doda kalorii i wcale nie jest niezbędne.