Fot. Fotolia.com |
- 0,5 kg kwiatów jarzębiny
- 1 l spirytusu
- 0,25 l wody
- 0,25 l miodu
- cytryna
Po miesiącu nalew przelewamy przez gęste sito. Płatki kwiatów jarzębiny już nam nie będą potrzebne. Natomiast do uzyskanego płynu dodajemy syrop wykonany z wody i miodu. Najlepszym miodem do tej nalewki jest miód wielokwiatowy. Dodajemy też sok wyciśnięty z cytryny, który poprawi aromat nalewki.
Czytaj też: Przepis na nalewkę z owoców jarzębiny
Płyn ponownie wlewamy do słoja i odstawiamy na jeden dzień. Następnie przez rurkę winiarską zlewamy klarowny płyn, a resztę dokładnie filtrujemy przez ręcznik papierowy. Klarowną już nalewkę przelewamy do butelek, które szczelnie zakorkowane wynosimy do piwnicy.
Tak uzyskaną nalewkę z kwiatów jarzębiny degustować możemy już po miesiącu.