Nalewka anyżowo-kawowa nie jest trunkiem dla każdego. Niektórym osobom posmak anyżu nie odpowiada i nic się na to nie poradzi. Kto jednak anyż lubi, ten deserową nalewkę anyżową przygotować powinien.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki anyżowo-kawowej:
- 3 łyżki nasion anyżu
- 6 łyżek kawy mielonej
- 0,75 l wódki
- 0,25 l wody
- 0,2 kg cukru
Przygotowanie nalewki anyżowej z kawą jest łatwe. Najpierw z wody i cukru przygotowujemy syrop. Ostudzony wlewamy do słoja, do którego dodajemy nasiona anyżu i świeżo mieloną kawę. Szczelnie zamknięty słój odstawiamy od czasu do czasu mieszając.
Po miesiącu nastaw należy przefiltrować. Praktycznie od razu nadaje się do degustacji. Ta nalewka lepiej smakuje w towarzystwie cytryny.