Nalewki z wykorzystaniem buku nie są popularne. A szkoda, bo nalewka z orzechów bukowych, czy listkówka bukowa są oryginalnymi trunkami. Wykorzystanie tego przepisu na listkówkę bukową na ginie z odrobiną koniaku spowoduje, ze w barku będziemy mieli trunek, który zadziwi każdego.
Liście bukowe |
Składniki listkówki bukowej:
- litrowy słój młodych liści bukowych
- 1 l ginu
- 0,1 l koniaku
- 0,15 l przegotowanej wody
- 0,2 kg cukru
Listkówka bukowa to nalewka, którą przygotowuje się szybko i nie wymaga ona długiego czasu leżakowania. Umyte młode liście bukowe umieszczamy w kamionkowym naczyniu i zalewamy ginem. Jeśli, z różnych powodów, nie chcemy użyć ginu to możemy go zastąpić wódką, ale ostateczny efekt będzie inny (nie znaczy, że gorszy).
Czytaj też: Przepis na nalewkę z orzeszków bukowych
Szczelnie zamknięta kamionka powinna odstać w ciepłym miejscu przez tydzień. Potem zlewamy płyn, nie zapominając dobrze wycisnąć liści.
Nieco wcześniej powinniśmy przygotować syrop z wody i cukru. Syropu nie trzeba gotować - używamy wody przegotowanej i podgrzewamy ja na tyle, by cukier się łatwo rozpuścił. Wystudzony syrop mieszkamy ze zlanym alkoholem i całość dokładnie filtrujemy. Na koniec dolewamy koniak.
Klarowną nalewkę przelewamy do butelek, które szczelnie zamknięte wynosimy na tydzień w chłodne miejsce.