Jednym ze sposobów na uzyskanie aromatycznej nalewki jest mieszanie ze sobą owoców. Tutaj podaje przepis na nalewkę z czerwonych owoców (wiśni, malin i porzeczek) dodatkowo zaprawionych brandy.
Fot. Fotolia.com |
Do przygotowania nalewki potrzebujemy:
- 2 l soku z owoców
- 1 l wódki
- 0,1 l brandy
- 300 g cukru
Mieszanie ze sobą różnych owoców jest popularnym zwyczajem przy robieniu nalewek. Tak na przykład powstaje powszechnie znana ratafia. Rewelacyjna jest też nalewka na agreście, czerwonych porzeczkach i wiśniach.
Wykonanie
Jak widać ze spisu składników, podstawowym surowcem jest sok otrzymany z wiśni, czerwonych porzeczek oraz malin. Ciekawy jest sposób uzyskania tego soku, na który musimy wybrać dojrzałe i zdrowe owoce pozbawione szypułek.Owoce umieszczamy w emaliowanym garnku i skrapiamy wódką. Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lekko rozgrzanego piekarnika - nie więcej niż 90 stop. C. Gdy owoce zaczną brązowieć wyjmujemy je z piekarnika i umieszczamy na sitku.
Teraz możemy sobie zrobić nieco wolnego i poczekać aż spłynie sok. Jeśli nie mamy dużej cierpliwości to lekko przygniatając owoce przyspieszymy oddawanie soku. Owoców nie wyrzucamy. Można je użyć do zrobienia ciasta.
Sok słodzimy i wlewamy do niego brandy. Mieszamy tak, by rozpuścił się cukier i wlewamy do słoja, który szczelnie zamykamy. Następnego dnia, gdy jesteśmy pewni, że cukier się całkiem rozpuścił do soku dolewamy wódkę.
Teraz całość musimy przefiltrować, wlać do butelek i odstawić je w chłodne miejsce. Na degustację powinniśmy poczekać co najmniej przez sześć miesięcy.