Nalewka ze śliwek renklod wykonana według tego przepisu wymaga od nas dużego nakładu pracy. I pamiętać trzeba, że gotowa do spożycia będzie dopiero za rok z kawałkiem. Wysiłek warto jednak podjąć bo nalewka renklodowa smakuje wybornie.
Składniki nalewki z renklod:
- 0,5 kg śliwek
- 1,5 l spirytusu
- 1 kg cukru
Czytaj też: Nalewka ze śliwek renklod
Teraz tę papkę umieszczamy w słoju i zalewamy spirytusem. Mieszamy i szczelnie zamykamy. Słój odstawiamy w ciepłe miejsce i od czasu do czasu możemy nim zamieszać.
Po dwóch miesiącach przychodzi czas na filtrowanie, co w przypadku takiej papki nie jest łatwe. Najpierw wiec całość przelewamy przez sito wyłożone gazą. Zatrzyma ona większe cząstki, ale na koniec nie zapomnijmy z gazy wycisnąć resztek płynu. Dopiero potem warto się zabrać za dokładniejsze filtrowanie.
Zobacz też: 4 zasady filtrowania nalewek
Na koniec klarowną nalewkę renklodową przelewamy do butelek, które trzeba szczelnie zamknąć. Wynosimy je do piwnicy przynajmniej na rok.