Lawenda to roślina o powszechnie lubianym aromacie. Taka sama będzie nalewka ze świeżej lawendy. Gałązki lawendy warto też wrzucić do ognia pod grillem - zmienimy wtedy aromat pieczonego mięsa.
Składniki nalewki lawendowej:
- 12 świeżych kwiatów lawendy
- 0,75 l spirytusu
- 150 ml wody
- 100 g cukru
Przygotowanie nalewki nie jest trudne. Kwiaty lawendy myjemy, wkładamy do słoja i zalewamy spirytusem. Szczelnie zamykamy i odstawiamy mniej więcej na tydzień. Kilka razy można słojem zamieszać.
Następnie przygotowujemy syrop. Używamy do tego schodzonej, przegotowanej wody, którą delikatnie podgrzewamy aby łatwiej rozpuścił się w niej cukier.
Czytaj też: Nalewka z suszonej lawendy
Gdy syrop będzie się studził my przelewamy nastaw lawendowy przez kilkukrotnie złożoną gazę. Kwiaty lawendy wyciskamy. Uzyskany, klarowny płyn mieszamy z syropem.
Tak przygotowaną nalewkę wlewamy do butelek. Te szczelnie zamknięte powinny jeszcze leżakować co najmniej przez trzy miesiące w chłodnym i ciemnym miejscu.