Nalewka z derenia, nawet jeśli robi ją się łatwo, wymaga długiego leżakowania. Jej smak wart jest jednak naszej cierpliwości, dlatego nalewka na dereni koniecznie powinna się znaleźć w naszym barku.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki dereniowej:
- 2 kg owoców
- 1 l spirytusu
- 0,5 l wody
- 1 kg cukru
Zobacz też: Nalewka z derenia z wódka i spirytusem
W tym czasie w słoju zbiera się sok z derenia. W drugim etapie zlewamy go a owoce przepłukujemy wodą. Tę wodę mieszamy z sokiem dereniowym i zalewamy spirytusem. Teraz już szczelnie zamknięty słój odstawiamy na kilka dni.
Trzeci, ostatni już krok to ściąganie klarownego płynu ze słoja przy pomocy węża winiarskiego. Resztę, z osadami, dokładnie filtrujemy. Tak uzyskaną nalewkę przelewamy do butelek.
Zobacz też: Nalewka dereniowa z jagodami
Butelki szczelnie zamknięte wynosimy do piwnicy. Tam nalewka z derenia powinna leżakować jeszcze co najmniej przez pół roku.