Nieco skomplikowanym, ale za to szybkim, sposobem na uzyskanie nalewki z malin jest wykorzystanie przepisu na nalewkę z malin na rumie. Dobrze wykorzystać do niej jeszcze nieco pestek z wiśni i soku z cytryny.
Fot. Fotolia.com |
Składniki na nalewkę z malin na rumie
- 2 kg malin
- 1 l rumu
- 2 szklanki wody
- 1 kg cukru
- 15 pestek z wiśni
- sok z cytryny
Najpierw do dużego słoja wsypujemy przebrane, dojrzałe maliny. Pestki z wiśni miażdżymy wrzucamy do syropu zrobionego z cukru i wody. Gotujemy to dodając jednocześnie sok cytrynowy. Gorącym zalewamy maliny w słoju.
Następnego dnia taki nastaw ponownie gotujemy i cedzimy przez sito. Przecedzony ponownie gotujemy. Po zagotowaniu do ciepłego jeszcze płynu wlewamy rum.
Zobacz też: Prosty przepis na nalewkę malinową
Teraz już płyn dokładnie filtrujemy. Wlewamy do butelek. Odstawiamy je w chłodne miejsce na co najmniej dwa miesiące.