środa, 22 stycznia 2020

Nalewka kawowa na brandy

Nalewka kawowa ma dwie zalety. Nie wymaga długiego czasu przechowywania i jest łatwa w filtrowaniu. Nalewkę kawową możemy podać już w kilka dni po jej przygotowaniu.

mezczyzna trzymajacy w dloni szklanke z nalewka kawowa
Fot. MabelAmber

Do zrobienia nalewki z kawy potrzeba jedynie:


  • 15 g kawy
  • 3/4 l wody
  • 50 g cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 1/2 l brandy

Nalewka kawowa ma co najmniej kilka zalet. Po pierwsze - jest łatwa w przygotowaniu. Po drugie - możemy ją robić przez cały rok, bo składniki są łatwo dostępne. Po trzecie w końcu - przygotowana według podanego tu przepisu nie musi długo dojrzewać - jaj wyprodukowanie zajmuje kilka dni. A na pewno ucieszy gdy po kieliszku napijemy się jej do deseru.

Zobacz też: Nalewka kawowa na rumie

Kawę drobno mielimy i zaparzamy w szklance wody. W tym czasie w garnuszku z pól litrem wody rozpuszczamy cukier. Gdy kawa się już zaparzy filtrujemy ją (wystarczy filtr do kawy) i wlewamy ją do słoja, do którego dodajemy wszystkie inne składniki. Na końcu zalewamy brandy i odstawiamy na trzy dni.

Czytaj też: Nalewka kawowa na spirytusie

Po tym czasie nalewkę z kawy ponownie filtrujemy i wlewamy do butelek. Nalewka już jest gotowa do spożycia.